(închide)

RO-ALERT. Totul despre sistemul de alertare a populației

 

Sistemul Ro-Alert îi avertizează pe români atunci când sănătatea sau viața lor poate fi pusă în pericol. Este vorba de atenționări în cazul unor fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile. Sistemul Ro-Alert este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Conținutul mesajului de avertizare și informațiile legate de zona în care acesta trebuie difuzate sunt transportate prin legături private de interconectare a Sistemului Ro-Alert cu rețelele operatorilor de telefonie mobilă.

Sistemul Ro-Alerteste folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Mesajele de avertizare vor fi trimise doar în situații extrem de grave care pot pune în pericol comunitățile. Spre exemplu, va fi utilizat sistemul Ro-Alert în cazul avertizării meteorologice COD ROȘU de fenomene meteorologice periculoase, avertizării COD ROȘU de inundații pe cursuri de ape neîndiguite sau alte tipuri de situații de urgență.

De asemenea, vor fi emise mesaje de avertizare în cazul unor incidente CBRN în afara amplasamentelor, care pot avea urmări grave asupra populației.

Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează sistemul Ro-Alert, permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute.

Alte informații referitoare la avertizarea unei situații de urgență difuzate rețelelor de comunicații mobile includ valabilitatea mesajelor și numărul de redifuzari. Un telefon mobil care a recepționat un mesaj de avertizare nu va mai primi repetări ale aceluiași mesaj.

Sistemul Ro-Alert este constituit, operat și dezvoltat de către Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în scopul difuzării mesajelor de avertizare a populației în situații de urgență, folosind infrastructurile rețelelor operatorilor de comunicații mobile din România și alte mijloace capabile de a difuza mesaje de avertizare populației (radiodifuziune, televiziune, etc).

Operatorul este oricare dintre furnizorii autorizați de rețele publice de comunicații mobile din România, respectiv VODAFONE, ORANGE, TELEKOM și RCS&RDS.

Sursa: CLICK

Vizualizări: 278

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste