(închide)

Sărbătoarea iubirii la români, Dragobetele, celebrată și în Gorj

 

Dragobetele, sărbătoarea dragostei la români, îşi are rădăcinile în tradiţiile dace şi în credinţa într-un fel de zeu al iubirii, a cărui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic şi începutul primăverii. În orașele din Gorj, administrațiile publice locale le au pregătit  surprize îndrăgostiților și nu numai: spectacole de muzică populară, muzică ușoară și piese de teatru etc.

Dragobete, fiul Dochiei, era zeul dragostei şi al bunei dispoziţii. I se mai spunea Cap de Primăvară sau Cap de Vară şi era identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, şi cu Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă, scrie Mediafax. Un alt nume al său era Năvalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos şi iubăreţ nevoie mare, care le face pe tinerele fete să-şi piardă minţile. O altă tradiţie spune că Dragobetele a fost transformat într-o buruiană numită năvalnic de Maica Precista, după ce nesăbuitul a îndrăznit să îi încurce şi ei cărările. În lumea satului românesc, până la jumătatea secolului al XX-lea, Dragobete era sărbătorit pe 24 şi 28 februarie sau pe 1 şi 25 martie, potrivit cercetătorului Ion Ghinoiu, autorul volumului "Zile şi mituri". Probabil că, în vechime, 24 februarie însemna începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte, ursul iese din bârlog, păsările îşi caută cuiburi, iar omul trebuia să participe şi el la bucuria naturii. 

În sudul României (Mehedinţi), fata se întorcea în sat alergând, obicei numit "zburătorit", urmărită de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior şi o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunţi se mai pregătesc pentru toamnă. Din zăpada netopită fetele strângeau de cu seara ultimile rămăşiţe - zăpada zânelor -, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumuseţare şi pentru diferite descântece de dragoste. Nici oamenii mai în vârstă nu stăteau degeaba, ziua Dragobetelui fiind cea în care urmau să aibă grijă de toate orătăniile din ogradă, dar şi de păsările cerului. În această zi nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor.

De Dragobete, la teatru!

De Dragobete actorii Teatrului Dramatic Elvira Godeanu vor  juca spectacolul "Eu și iubita mea". „Vă așteptăm la teatru de Ziua Îndrăgostiților și de Dragobete”, a declarat Cosmin Brehuță, managerul teatrului din Târgu Jiu. Prețul unui bilet întreg este de 20 lei, respectiv 15 lei pentru pensionari, elevi, studenți și șomeri. Spectacolul "Eu și iubita mea" va începe de la ora 19:00.

Spectacol la Rovinari

Rovinărenii au sărbătorit iubirea prin muzică, pentru că primăria a organizat un concert la sala de sport din oraș. Solista Emma de la Radio Zu și cunoscutul cântăreț Tavi Colen vor petrece românește. „Vineri, 22 februarie, cu începere de la ora 17:00, Primăria Rovinari, cu sprijinul Casei de Cultură și Bibliotecii Rovinari, i-a invitat pe toți cei care prețuiesc tradițiile, la distracție și o porție de... iubire”, au transmis reprezentanții primăriei Rovinari.

“De drag, de Dragobete”-spectacol

Un spectacol de muzică populară a avut loc vineri, 22 februarie, la Muzeul Județean din Târgu Jiu. Cursanții Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu, coordonați de profesorul Ion Drăgan, vor cânta pentru cei prezenți la eveniment. “De drag, de Dragobete” este genericul minispectacolului oferit de Școala Populară de Artă Târgu Jiu cu ocazia sărbătoririi zilei de Dragobete. 

Vizualizări: 436

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste