(închide)

Sărbători de vis la pensiunile din cea mai nouă stațiune turistică din Gorj

 

Nu mai este mult și vin sărbătorile de iarnă, iar majoritatea celor care și-au dorit să nu petreacă Crăciunul acasă și-au achiziționat pachete turistice avantajoase la pensiunile din comuna Polovragi. Localitatea a primit zilele trecute, în ultima Ședință a Guvernului, statutul de „stațiune turistică de interes local”, iar cabanierii promit oaspețior sărbători de vis la prețuri foarte bune! Dacă vă căutați cazare în Polovragi, grăbiți-vă, căci multe din pensiuni au epuizat locurile disponibile. Câteva zile petrecute la Polovragi, una dintre cele mai pitorești localități din Gorj, vă vor încărca de energie pozitivă și de amintiri numai bune de povestit celor dragi. 

Una dintre cele mai bune vești primite de autoritățile locale din comuna Polovragi a fost aceasta: în ultima Ședință a Guvernului, comuna Polovragi a fost atestată ca „stațiune turistică de interes local”, iar de acum încolo șansele de accesare a fondurilor europene și de dezvoltare vor crește considerabil. Astfel, va crește și șansa ca Polovragiul să se dezvolte turistic și socio-economic. Diversificarea ofertei şi creşterea calităţii serviciilor turistice va crea un impact social pozitiv pentru turişti. „Investitorii din domeniul turismului pot accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice, ceea ce va determina o creştere a numărului turiştilor de pe piaţa internă şi externă”, se menţionează în proiectul Ministerului Turismului. „Așa cum credeam am îndeplinit condiţiile la numărul de spaţii de cazare, al destinaţiilor turistice, infrastructura. Acest statut ne va facilita nouă, autorităţilor locale, şi drumul spre fonduri europene mai substanţiale. Putem obţine fonduri de la Bruxelles. Sunt finanţări mai substanţiale aici. În aceste condiţii, vom putea accede la Programul Operaţional Regional”, a spus Gheorghe Epure. Anul trecut, și localitatea Baia de Fier a devenit localitate turistică de interes local, iar anul acesta titlul a fost oferit și orașului Novaci.

Crăciun de poveste

În ultimii ani, la Polovragi au fost deschise mai multe pensiuni (booking), iar numărul turiștilor care se cazează și vizitează zona a crescut foarte mult. Peștera Polovragi atrage anual zeci de mii de vizitatori, la fel și Mănăstirea, una dintre cele mai frumoase din Oltenia. Ai ce vizita în Polovragi, asta fără urmă de îndoială! Oferta proprietarilor pensiunilor este variată și totodată accesibilă celor care doresc să petreacă aici Crăciunul sau Revelionul. Pachetele de Crăciun pornesc de la minimum 3 nopți de cazare și costă de la 350 lei în sus de persoană pe noapte cu regim de masă tip „pensiune completă”. Fiecare pensiune își așteaptă turiștii cu produse tradiționale-cârnați, tobă, caltaboși, șuncă afumată, pastramă etc, preparate în gospodăriile proprii, vestita brânză din zonă, țuică sau vin de Polovragi, cozonaci și dulciuri de casă etc. La unele pensiuni, turiștii pot asista și la obiceiul de sacrificare a porcului de Crăciun. Zona este foarte pitorească, veți putea vedea Cheile Oltețului, Mănastirea Polovragi, Peștera Polovragi etc. Obiceiurile de Crăciun sunt încă păstrate cu sfințenie în Girjul de sub munte, astfel că și la pensiunile din Polovragi se practică, mai ales că unii turiști nu sunt familiarizați cu ele. 

Polovragi, comuna cu rădăcini adânci în istorie

La Polovragi, arheologii au descoperit o așezare dacică care datează din secolul II-I î. de Hristos, din perioada lui Burebista. Povestea cetăţii dacice de la Polovragi a fost făcută cunoscută și de profesorul Nicolae Simionescu, autorul singurei monografii a localităţii. Nu este foarte accesibilă turiștilor, însă localnicii îi știu povestea pe care o puteți afla și voi. Cetatea dacică de la Polovragi a fost construită la o altitudine de peste 1000 de metri pe platoul Padeşul din Munţii Căpăţânii. Se pare ca era loc de refugiu pentru un trib dacic din zonă, iar ani și ani mai târziu, romanii au folosit fortificaţiile pentru apărarea drumului de plai ce trecea prin Cheile Olteţului peste munte, prin Pasul Urdele, spre Sarmizegetusa. La Polovragi mai puteți vedea, dacă vă aventurați, „Crucea de piatră” – crucea ridicată aici de căpitanul de plai Ursache, în 1808. De aseemnea, trebuie să știți că Polovragiul este locul legendarului Zalmoxis.

Mănăstirea de aici, un colț de Rai

Una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Oltenia este, fără îndoială, Mănăstirea Polovragi, care poate fi vizitată dacă vă cazați la pensiunile din zonă. Mănăstirea Polovragi are cinci secole de istorie, fiind așezată într-un peisaj mirific: în jurul său sunt munții, pe care îi desparte râul Olteț, formând Cheile Oltețului. Biserica datează din 1505 și este ridicată din temelie de doi frați boieri olteni, Radu Comisul și Petru Spătaru, în timpul domnitorului Radu cel Mare. Documentul care atestă vechimea mănăstirii se păstrează la Muzeul Oltenia din Craiova.

Regina Maria despre Polovragi: „Nu cred că există un loc mai frumos situat!”

Despre Polovragi a scris și istoricul gorjean Alexandru Ștefulescu la 1904, dar și Regina Maria a României, acum 100 de ani.  „(…) Nu cred că există loc mai frumos situat ca Polovragi. Micuța și vechea mănăstire stă cuibărită chiar la poalele munților, ca o pasăre uriașă ce se ascunde printre copaci. (…) zidurile sunt înalte și albe, (…) forma și stilul (bisericii n.red.) sunt perfecte. (…) Ultima dată când am fost acolo, cireşii erau în floare, florile erau atât de dese, încât pomii păreau să se plece sub greutatea zăpezii. O adevărată simfonie în alb… Cuvintele nu pot descrie minunata armonie a acestor interioare de biserici, cărora veacurile le-au atenuat culorile, și unde chiar și astăzi mulțimea adunată în fața iconostasului auriu nu are nimic din trivialitatea maselor de oameni ce se îngrămădesc să vadă familiile regale; era doar o adunare modestă de țărani, ale căror costume aveau ceva aproape medieval, în armonie cu vechea atmosferă a bisericii”, scria Regina Maria a României în „Țara pe care o iubesc. Memorii din exil”.

În concluzie, meleagurile gorjenești vă așteaptă să le descoperiți frumusețea pe care nu o veți uita curând!

Galerie foto










Vizualizări: 6,297

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste