(închide)

Sculptorul Radu Lazăr dă viață și forme noi lemnului! Lucrările sale, inedite

 

Sculptorul bihorean Radu Lazăr dă viață lemnului de mai bine un deceniu și jumătate. A început să sculpteze din pasiune, fără a avea vreun studiu în domeniu: deținea cu familia sa un han și avea nevoie de decorațiuni. Căutând la diverse târguri din Bihor nu a fost mulțumit de ce a găsit și a decis să își facă singur obiectele! Astfel, a realizat într-o oră prima sa sculptură ajutat doar de o secure. 
Bihoreanul Radu Lazăr are 49 de ani și spune că trăiește împreună cu soția sa Maria din vânzarea sculpturilor și chiar trăiește bine! „Nu vreau să merg cu lucrările mele în străinătate, ci doar în România. M-am perfecționat cu fiecare lucrare realizată!”, spune sculptorul, care  a ajuns din ce în ce mai apreciat la nivel național.
În lemn de tei sau de nuc, bărbatul sculptează şi câteva luni la o lucrare. Cel mai mult a sculptat jumătate de an la lucrarea intitulată “Luvru”. Probabil că a fost cea mai scumpă lucrare pe care a făcut-o, cea mai complexă și cea mai pretențioasă. Era o ramă cu o dimensiune enormă de 2,00 pe 2,50. Lucrarea a fost comandată de un francez și este acum în Franţa.
Radu Lazăr este prezent cu o parte dintre lucrările sale acum la Târgul Meșterilor Populari în centrul municipiului Târgu Jiu, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. „Cea mai apreciată lucrare de târgujieni până acum la târg este Lupul dacic. Doar în prima zi a târgului am vândut patru lucrări. Sculpturile care sunt făcute pentru a sta afară sunt date cu baiț pentru a rezista mai bine, iar cele de interior sunt date cu ceară”, a declarat Radu Lazăr.
Radu Lazăr a participat la ambele ediții ale Taberei de sculptură de la Polovragi, realizând sculpturi deosebite. De-a lungul timpului a reprodus lucrări celebre. Lupul dacic, Burebista, Gânditorul de la Hamangia şi perechea lui, dar şi simboluri şi chipuri din istoria României sunt principala sursă de inspiraţie a lui Radu Lazăr.
Sculptorul bihorean Radu Lazăr va sta timp de o săptămână în centrul municipiului Târgu Jiu. 

Galerie foto




Vizualizări: 2,948

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste