(închide)

Singurul obiectiv turistic din Oltenia aflat în UNESCO. Trebuie să-l vezi!

 

Mănăstirea Hurezi din orașul Horezu, județul Râmnicu Vâlcea, este singura clădire-monument istoric din regisiunea Olteniei inclusă în lista patrimoniului mondial. Mănăstirea a fost inclusă în UNESCO în 1993, fiind un unicat în arhitectura românească și chiar în sud-estul Europei, ridicată după tipicul lăcașurilor de cult de la Muntele Athos. Cele mai recente date statistice arată că acest complex monahal primește anual peste 60 de mii de vizitatori. În drum spre Mănăstirea Hurezi, poți admira și achiziționa un obiect de ceramică, tehnica ceramicii din Horezu fiind de asemenea în patrimoniu mondial.

De ce este specială? Construcția Mănăstirii Hurezi a fost începută în anul 1690 de către domnitorul Constantin Brâncoveanu și a fost finalizată în 1967. De-a lungul anilor ea a fost extinsă. Mănăstirea Hurezi este cea care scoate la iveală stilul brâncovenesc. Rostul bisericii a fost acela de a fi necropola familiei domnitorului. Deasupra intrării se înalță turnul clopotniței, care adăpostește patru clopote mari, cu sunete armonioase, ce cântăresc între 300 și 1000 kg. Trei dintre ele au inscripționate numele voievodului. De asemenea, aici este expusă o valoroasă colecție de obiecte și icoane bisericești ale mănăstirii, un prețios tezaur cultural-național.  Pictură e în frescă, lucrarea zugravilor Preda și Marin, meșteri din aceeași școală brincovenească, păstrată și acum deși a fost executată între anii 1705-1706. Nu lipsesc Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena și bogata familie a Brâncoveanului. De asemenea, tâmpla din lemn e fin sculptată și decorată cu aur.

Numele Hurezi vine de la țipetele huhurezilor. Se spune că aceștia se aud în fiecare noaptă la Hurezi, jelind moartea celor patru fii ai domnitorului Constantin Brâncoveanu, decapitați de turci in fața domnitorului, inainte ca domnitorul insusi sa fie decapitat pentru credinta in Dumnezeu.

Cum ajungi? Complexul monahal Hurezi este situat în nordul Olteniei, la circa 5 km N de drumul naţional DN 67 ce face legătura între oraşele capitală de judeţ Râmnicu Vâlcea şi Târgu-Jiu, pe malul stâng al văii Romanilor, la cca. 570 m altitudine. De asemenea, persoană de contact este Maica Ecaterina - telefon: 0250.860.071

Program de vizitare: vara- zilnic între orele 8 și 20 iar iarna- zilnic între 9 și 17. Informații despre mănăstire puteți găsi și pe site-ul manastireahurezi.ro.

Costuri. Vizitarea mănăstirii este gratuită, dar nu vei putea pleca de la Hurezi fără câteva fotografii și un suvenir de câțiva lei. În Horezu sunt mai multe pensiuni, care oferă condiții bune de cazare și la prețuri sub 100 de lei/noapte.

Iată distanțele dintre principalele orașe din Oltenia și Horezu.

Trebuie să ții cont că în împrejurimi mai poți vedea și alte obiective turistice, nu doar Mănăstirea Hurezi, astfel că nu vei regreta o astfel de călătorie.

70 de km este distanța dintre Târgu Jiu și Horezu, localitatea în care se află Mănăstirea Hurezi

44 de km distanța dintre Râmnicu Vâlcea și Horezu, localitatea în care se află Mănăstirea Hurezi

109 km este distanta dintre Craiova și Horezu, localitatea în care se află Mănăstirea Hurezi

100 km distanta dintre Slatina și Horezu, localitatea în care se află Mănăstirea Hurezi

167 km distanta dintre Drobeta Turnu Severin și Horezu, localitatea în care se află Mănăstirea Hurezi

Dacă ți-ai propus să vizitezi toate monumentele istorice aflate în patrimoniul UNESCO, iată care sunt acestea:  Bisericile din Moldova, sate cu biserici fortificate din Transilvania, cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, centrul Istoric Sighişoara, bisericile de lemn din Maramureş și Delta Dunării.

Galerie foto



Vizualizări: 7,312

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste