(închide)

Studenții invitați la Școala de vară „Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi”!

 

Înscrierile la şcoala de vară "Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi", ediţia a III-a, au început! Studenţii facultăţilor de arhitectură, sociologie, antropologie, istorie, management, marketing şi comunicare sunt invitaţi să participe, între 19 august şi 2 septembrie, la şcoala de vară "Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi".

Ediţia 2019 a şcolii de vară le propune participanţilor să exploreze potenţialul de dezvoltare culturală şi turistică a satului Balta, judeţul Mehedinţi, din prisma specializărilor pe care le urmează şi în relaţie cu o serie de discipline complementare. Studenţi vor avea prilejul să contribuie la valorificarea arhitecturii vernaculare specifice regiunii Mehedinţi printr-o abordare strategică, multidisciplinară.

În cadrul activităţilor teoretice şi practice din programul şcolii, studenţii vor elabora, sub îndrumarea specialiştilor în management cultural, arhitectură şi antropologie, modele de dezvoltare a unui ecomuzeu şi vor fi implicaţi în restaurarea şi reconvensia unei case tradiţionale din satul Balta.

"La ediţiile precedente ale şcolii de vară, am descoperit, împreună cu studenţii, că satul Balta poate integra conceptul de ecomuzeu, adică un soi de 'înţelegere' a membrilor comunităţii prin care se angajează să păstreze şi să valorifice patrimoniul local pentru dezvoltarea sustenabilă a zonei. Anul acesta, alături de participanţii la şcoală, vom continua demersurile de fundamentare ale ecomuzeului, care sperăm să devină un model de bune practici pentru alte localităţi rurale din România care se bucură încă de prezenţa elementelor de patrimoniu local, cultural şi natural deopotrivă.", a spus Bianca Bălşan, Preşedintele Asociaţiei MAIE.

Activităţile de educaţie non-formală din cadrul şcolii de vară le oferă studenţilor ocazia să pună în practică competenţele aferente specializărilor pe care le urmează şi să experimenteze munca în echipă alături de studenţi specializaţi în discipline conexe.

Partea practică va fi completată de conferinţe şi dezbateri coordonate de specialişti în domenii relevante, proiecţii de film documentar, vizite pe teren de descoperire a obiectivelor de patrimoniu natural şi cultural din zonă.

Participarea la şcoala de vară presupune o taxă de 300 lei / student, care va fi achitată în două tranşe: un avans de 100 lei / student până pe 12 august (confirmarea participării) şi o tranşă finală de 200 lei / student achitată până pe 19 august.

Organizatorii şcolii vor asigura transportul Drobeta-Turnu Severin - Balta, cazarea şi masa participanţilor. La finalul şcolii de vară, participanţii vor primi adeverinţe de practică.

Studenţii se pot înscrie online, până pe 29 iulie, prin completarea formularului disponibil: AICI

Detalii despre înscriere, participare, calendarul şi activităţile din cadrul şcolii de vară se găsesc aici: http://www.arhitectura-gpmh.ro/scoala-de-vara/editia-2019/

Pentru întrebări sau informaţii suplimentare: [email protected].

Iniţiată în 2016 de Asociaţia MAIE, în parteneriat cu Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Direcţia Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinţi şi Primăria Comunei Balta, şcoala propune identificarea condiţiilor istorice, administrative şi socio-culturale în care s-au dezvoltat aşezările rurale din Geoparcul Platoul Mehedinţi, cu accent pe starea actuală a monumentelor istorice şi direcţiile de intervenţie necesare pentru o dezvoltare durabilă a întregii regiuni.

Şcoala de vară "Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi" face parte din programul cultural "Ecomuzeul Balta. De la arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi la turism durabil", iniţiat de Asociaţia MAIE şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Vizualizări: 281

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste