(închide)

Summitul Tinerilor, la Târgu-Jiu, actuala Capitală a Tineretului din România

 

Summitul Tinerilor, ediția a VIII-a, va avea loc anul acesta în perioada 16 - 19 noiembrie, la Târgu Jiu, actuala Capitală a Tineretului din România, sub conceptul "Abilitate/Agilitate".

Evenimentul este dedicat tinerilor, cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani, care fac parte din ONG-uri, sunt implicați în comunitățile din care provin și au inițiative civice, dar și lucrătorilor de tineret, indiferent de vârstă. Pentru a putea participa, înscrierile sunt deschise AICI, până pe 18 octombrie, inclusiv. Evenimentul este susținut de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus+.

De asemenea, Summitul Tinerilor 8.0 va găzdui, în data de 18 noiembrie, Gala Tineretului din România în cadrul căreia va fi anunțat orașul care va purta titlul "Capitala Tineretului din România" în anul 2025. Cele două orașe care și-au depus candidatura pentru acest titlu sunt Slobozia și Vaslui.

Pe parcursul celor patru zile, 16 - 19 noiembrie, la Târgu Jiu, participanții vor avea oportunitatea să asiste la zeci de evenimente de învățare și dezbatere, sesiuni plenare și ateliere, mese rotunde și Summit Talks, ale căror gazde vor fi personalități din rândul structurilor publice, ai organizațiilor neguvernamentale, care au înregistrat contribuții notabile în dezvoltarea și implementarea programelor de tineret, și formatori de opinie din sfera publică. Evenimentul va reuni peste 350 de lideri ai organizațiilor neguvernamentale, activiști și antreprenori, reprezentanți ai autorităților locale și centrale și ai mediului de afaceri.

 

De asemenea, Summitul Tinerilor 8.0 va găzdui, în data de 18 noiembrie, Gala Tineretului din România în cadrul căreia va fi anunțat orașul care va purta titlul ”Capitala Tineretului din România” în anul 2025. Cele două orașe care și-au depus candidatura pentru acest titlu sunt Slobozia și Vaslui.

 

?Înscrierile la Summitul Tinerilor sunt deschise până pe 18 octombrie, ora 23:59, aici. 

?Materialele necesare pentru desfășurarea activităților, cazarea și mesele de pe parcursul zilelor din cadrul Summitului Tinerilor 8.0 sunt asigurate de către organizatori. De asemenea, anul acesta bugetul evenimentului permite alocarea unui sprijin pentru decontarea transportului pentru 50 de participanți. 

 

Summitul Tinerilor este cel mai ambițios eveniment de învățare, dezbatere, decizie și celebrare al mișcării de tineret din România și este organizat anual în Capitala Tineretului din România de către Guvernanța programului - Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română. 

 

Summitul Tinerilor 8.0 este co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, componenta de participare a tinerilor, și organizat cu sprijinul co-managerilor ediției curente ai programului Capitala Tineretului din România: Federația START și Primăria Târgu Jiu.

 

***

Despre 

Capitala Tineretului din România este un program-cadru de tineret, creat la nivel național, ce funcționează pe principii similare cu cele ale Capitalei Europene a Tineretului (European Youth Capital). Programul le permite organizațiilor de și pentru tineret să promoveze temele importante pentru categoria socială pe care o reprezintă și ajută autoritățile locale să-i identifice problemele și să atragă investiții publice și private pentru rezolvarea acestora și dezvoltarea ecosistemelor de sprijin.

 

Concept

Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de ”Capitala Tineretului din România” și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.

 

Cu fiecare oraș care va deține titlul de Capitala Tineretului din România, acest cadru se va transforma într‑unul cu impact național, cu beneficii pe termen lung asupra țării noastre. Astfel, Capitala Tineretului din România poate deveni cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai bună dezvoltare economică și socială, bazată pe nevoile și obiectivele reale ale tinerilor.

 

Programul ”Capitala Tineretului din România” este implementat în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

 

Programul ”Capitala Tineretului din România”, aflat la cea de-a VIII-a ediție, oferă fiecărui oraș din România oportunitatea unică de a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete, timp de un an de zile, cu participarea activă a tinerilor.

 

Istoric

Programul ”Capitala Tineretului din România” s-a născut ca o moștenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Orașele purtătoare ale titlului ”Capitala Tineretului din România” au fost: Timișoara 2016-2017 (ediție pilot axată în jurul conceptului CHECK-OUT Timișoara / Ce Caut: Timișoara), Bacău 2017-2018 (COLOREAZĂ-ȚI GENERAȚIA), Baia Mare 2018-2019 (#Uturn), Iași 2019-2020 (#rlSeUP!), Constanța 2021-2022 (#ComeToSEAus), Târgu Jiu 2023 (#YouthURL).

 

Toate informațiile despre Capitala Tineretului din România se găsesc pe: capitalatineretului.ro.

 

Vizualizări: 222

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste