(închide)

Sute de români au beneficiat de recuperare post-covid la Spitalul Dobrița. Este unic în Oltenia

 

Persoanele vindecate de coronavirus care doresc să beneficieze de recuperare după boală se pot interna la Spitalul Dobrița din județul Gorj, aici funcționând din luna februarie a acestui an singurul centru de recuperare post-COVID 19 din regiunea Olteniei. La buna recuperare a pacienților care se adresează unității medicale contribuie o echipă de  medici pneumologi cu experiență, servicii de calitate și aparatura performantă.  

Spitalul de Pneumoftiziologie "Tudor Vladimirescu" din Runcu-Gorj oferă un nou concept pentru tratarea patologiei pulmonare, unic în România! Astfel, în recuperarea post-covid sau a altor boli respiratorii (tuberculoză, pleurezii, pneumonii, boli obstructive decompensate etc), pacienții beneficiază de: aer de munte cu puternice influenţe mediteraneene, spitalul aflându-se la aproximativ 800 de metri altitudine, în comuna Runcu, Gorj; medici pneumologi cu experiență în tratarea urgențelor majore; modalități de investigare și precizări de diagnostic cu aparatură performantă; salină artificială de suprafață, pentru cure de haloterapie; săli de kinetoterapie și fizioterapie dotate cu echipamente de ultimă generație ; în curs de amenajare grădină terapeutică cu alee senzorială, zone pentru horticoterapie și kinetoterapie în aer liber. Serviciile medicale pentru pacienții internați sunt decontate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Recuperarea post covid este decontată de CJAS și de ea beneficiază doar asigurații. Până în prezent, din februarie, când s-a inaugurat centrul/secția de recuperare, au venit sute de români care au suferit de Covid-19. Nu vin doar pacienții care au fost internați, ci și persoanele care se resimt după forme mai ușoare de coronavirus. „Odată ajunși la Sanatoriul Dobrița, pacienții sunt direcționați către Secția Pneumologie, unde sunt văzuți de medicul specialist care decide ce fel de recuperare vor face. Am avut sute de pacienți din toată Oltenia, dar și din alte județe care au făcut recuperare. În Oltenia este singurul centru de recuperare post covid", a declarat doctorul Genoveva Boldea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pneumoftiziologie Runcu (Dobrița) din Gorj. 

Internările în compartimentele de recuperare medicală respiratorie se efectuează prin programare. Programările se pot face de luni până vineri, între orele 07:30-15:30: telefonic la numărul: 0786224947 sau online, pe site-ul instituției www.spitaltv.ro, secțiunea Programări telefonice/online, link: https://www.spitaltv.ro/Despre_Noi/Programare_online.php

Medicii pun pacientul pe primul loc, iar echipa managerială este activă în obținerea de finanțări pentru îmbunătățirea condițiilor spitalicești. Consiliul Județean Gorj a contribuit cu investiții de la bugetul județean și accesarea de fonduri europene pentru modernizarea sistemului de utilități, dotarea saloanelor și sălilor de tratament. 

Fundația "Mereu Aproape" în parteneriat cu SIKA, a contribuit cu donații de echipamente și aparatură medicală pentru dezvoltarea ofertei de recuperare medicală respiratorie, iar Primăria Runcu este partener în proiectele lor. 

Scurt istoric

Sanatoriul  de la Dobrița, Gorj, construit intre 1937-1941, la cererea prim-ministrului nascut pe meleaguri gorjene, Gheorghe Tătărescu. Constructia sub forma de vapor cu trei etaje s-a facut dupa planurile arhitectului Angello Viecelli, dupa modelul unei constructii elvetiene.

În primăvara acestui an, spitalul a fost modernizat (lucrările s-au finalizat în primăvară). „Mobilierul este complet nou. Au fost cumpărate echipamente medicale performante - un aparat de radiologie digital şi un ecograf. Fondurile provin de la bugetul local al Consiliului Judeţean Gorj, bugetul de stat şi din bugetul propriu al spitalului. În prezent suntem spital suport COVID-19. Mai tratăm şi persoane care suferă de TBC. Am pregătit şi un program de recuperare medicală post-COVID-19“, declara Ion Ciochină, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie“, explică managerul Ion Ciochină. Sanatoriul de la Dobriţa, cum era denumit în trecut, are şi o salină, benefică în cazul afecţiunilor pulmonare.

Galerie foto






Vizualizări: 2,376

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste