(închide)

Trei monumente de patrimoniu din Gorj, câștigătoare ale proiectului CEZ-Cule în lumină

 

Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu (UAUIM) a desemnat cele 3 cule care vor beneficia de idei de proiecte de conservare - restaurare! Toate trei culele sunt din Gorj! 
 
Trei dintre cele 27 de cule din Oltenia au sansa de a castiga lupta cu timpul: la 6 luni dupa lansarea proiectului Cule in lumina, perioada in care fiecare dintre constructii a fost prezentata publicului larg, Grupul CEZ in Romania impreuna cu UAUIM anunta acum rezultatul voturilor. 
Pe site-ul oficial al campaniei votul s-a încheiat cu un top 10 al celor mai votate constructii, dintre care reprezentantii UAUIM au selectat 3 cule: Cula I. C. Davani, Casa Cula Eftimie Nicolaescu si Cula Cioaba Chintescu, toate din JUDEȚUL GORJ! 

“Implicarea comunitatii locale si a publicului larg ne onoreaza si ne valideaza decizia de a ne orienta eforturile catre istoria bogata a ariei noastre de activitate si catre aducerea ei in lumina prezentului. Multumim tuturor celor care ne-au impartasit povesti despre energia speciala a unui #Acasa de odinioara”, a declarat Ondrej Safar, CEO CEZ Romania.

In perioada imediat urmatoare, echipe de studenti din anii IV si V ai Universitatii, sub indrumarea atentă a cadrelor didactice, vor face o vizita de studiu in localitati, unde vor realiza masuratori, cercetare la fața locului si vor aduna informatii relevante pentru munca lor ulterioara. 

Dupa pregatirea ideilor de proiecte de conservare-restaurare pentru cele 3 cule, acestea vor fi jurizate in cadrul unui concurs care va avea loc in a doua jumatate a anului 2020, concurs care beneficiaza inclusiv de certificare internationala.


Proiectul lansat de Grupul CEZ in Romania cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului (INP) si UAUIM prezinta în format digital - pe www.culeinlumina.ro – detalii despre importanta si istoria fiecarei cule. 

La imbogatirea informatiilor au participat atat reprezentantii autoritatilor locale din zona Olteniei, cat si pasionatii de istorie din regiune.

Galerie foto



Vizualizări: 1,778

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste