(închide)

Un nou proiect important desfășurat de Parohia Motru I: Biserică, școală, familie – dimensiuni ale biblicului

 

Concursul Național Catehetic ,,Iubirea lui Hristos în familia mea” este organizat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației şi Cercetării, în perioada 15 noiembrie 2019 – 21 mai 2020.  La acest concurs participă și Parohia Motru I. Scopul concursului este acela de a contribui la dezvoltarea creativității prin libertatea oferită participanților în inițierea unor idei de proiect precum și a sentimentelor de atașament față de familie și valorile ei. Copiii vor fi îndemnați să se apropie mai mult de părinții lor, iar preoții și profesorii implicați vor fi încurajați să acorde prioritate familiei în orizontul activității pastorale și didactice.

Parohia Motru I - cu hramul Sf. Mare Mucenic Nestor a pornit în acest proiect prin părintele paroh Cruceru Valerian și părintele Budeanu Daniel, care este și coordonatorul de proiect. Grupul de cateheză format la nivelul parohiei și-a propus a realiza împreună un miniproiect cu caracter filantropic – cultural,  realizat şi implementat în întregime de către copii și adresat cu preponderenţă familiei. Pe lângă tinerii care vin de obicei la catehezele ținute în biserica parohială, s-a realizat și un parteneriat cu Colegiul Național George Coșbuc din Motru, reprezentat de doamnele Rodica Păuna – Director și Aurelia Gheorghe – Director adjunct. Au fost implicați în activitățile proiectului elevii a trei clase: clasa a XI-a A, diriginte Carmen Alioanei, clasa a VII-a A, diriginte Drulă Valeriu și clasa a V-a A, diriginte Rîbu Minodora. Un sprijin real pentru conștientizarea tinerilor asupra importanței legăturii dintre familie, școală și biserică a venit din partea doamnelor Dragomirescu Rodica și Căpățână Delia-Cati în cadrul orelor de religie predate. Educația unui copil presupune un proces complex prin copilul deprinde abilități de comunicare, de exprimare a sentimentelor, de relaționare cu cei din jur și de  asimilare de cunoștințe noi. Cât de importantă este educația copilului, știm toți. Parcurgând acest proces, din copilul de azi se formează adultul echilibrat și fericit de mâine. Ce părinte nu-și dorește un copil bun, deștept și dotat cu cât mai multe abilități, care să-l ajute în viață? Aceste ablități nu se deprind numai în familie și în școală. Și bisericii îi revine, în aceste condiţii, un rol foarte important, educaţia religioasă contribuind la pregătirea tinerilor pentru viaţa de familie, întrucât sănătatea morală şi trăinicia familiilor sunt întreţinute şi cultivate și prin învăţătura Bisericii. Prin urmare, Concursul Național Catehetic ,,Iubirea lui Hristos în familia mea” evidențiază necesitatea de a spori legătura sfântă dintre viaţa familiei creştine şi viaţa bisericii, dintre educaţia copiilor şi demnitatea persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu.

Tinerii motreni implicați în acest proiect s-au ocupat de confecționarea de mărțișoare, artizanat din lemn, figurine din ipsos, fotografii și alte activități prin care să poată veni în ajutorul câtorva familii aflate într-o situație financiară mai sensibilă. Produsele realizate vor face obiectul unor expoziții cu caracter caritabil. Astfel fondurile colectate vor servi în totalitate celor trei familii din Motru, pentru a le dărui câte puțin din cele necesare traiului zilnic. De altfel, sunt cunoscute în comunitatea motreană activitățile cu caracter umanitar desfășurate în cadrul Parohiei Motru I – Biserica Ploștina.

Uneori sunt copleșitoare gesturile făcute de mulți semeni ai noștri, care nu doresc în niciun fel a li se face cunoscute numele. Binele se face în liniște!

,,Mai fericit este a da, decât a lua” – Faptele Apostolilor 20, 35.

Galerie foto




Vizualizări: 1,746

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste