(închide)

Vâlcea: Târgul tradiţional ''Cocoşul de Hurez'' reuneşte 50 de meşteri olari din toată ţara

 

Ceramica de Horezu are viitor, iar protecţia acestui vechi meşteşug, care de mai bine de un deceniu se află şi în patrimoniul imaterial UNESCO, este dată tocmai de munca olarilor autentici, susţine reprezentanta Institutului Naţional al Patrimoniului, Corina Mihăescu, preşedintele juriului concursului de creaţie al tradiţionalului târg "Cocoşul de Hurez", ce se desfăşoară zilele acestea în localitatea vâlceană.

Tradiţionala sărbătoare a meşterilor ceramişti din România a adus la Horezu circa 50 de olari din toată ţara, care invită turiştii să le vadă şi să le cumpere ultimele creaţii, într-o expoziţie unică în România ce are rolul de a promova arta populară autentică.

"Cocoşul de Hurez" este cu siguranţă un brand, unul dintre cele mai cunoscute din România, regăsindu-se pe mai toate vasele care se comercializează în localitate. În ultima perioadă însă, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au verificat mai mulţi comercianţi locali şi au găsit aici şi produse contrafăcute. Organizatorii târgului spun însă că nu există motive de îngrijorare, iar pentru a întări ideea de autenticitate a produselor de ceramică locale, au instituit anul acesta şi un nou premiu pentru meşterii care duc mai departe tradiţia locului.

Povestea acestui târg a început în vara anului 1970, când organizatorii festivalului de folclor "Cântecele Oltului" au introdus o secţiune specială dedicată olăritului, conferindu-i astfel ceramicii din zonă o importanţă deosebită, prin exploatarea simbolurilor specifice: spirala, cocoşul, pomul vieţii. În parcul de la stejarii seculari, actuala locaţie, târgul se desfăşoară din 1974, anual reunind aici olari din cele mai puternice centre de ceramică din ţară. În ultimii ani au venit şi ceramişti din alte ţării, însă anul acesta şi prezenţa meşterilor români este mai redusă decât la ediţiile anterioare.

Sursa: https://www.agerpres.ro/cultura/2023/06/04/valcea-targul-traditional-cocosul-de-hurez-reuneste-50-de-mesteri-olari-din-toata-tara--1118761

Vizualizări: 798

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste