(închide)

Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei

 

Sfântul Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie, este unul dintre cei mai venerați sfinți din tradiția ortodoxă română, fiind considerat ocrotitorul țării. În România, această zi este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri, multe dintre ele având rădăcini adânci în vechile credințe populare. 

Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Sfântul Andrei este legată de protecția împotriva strigoilor, spirite rele care, conform folclorului, ies în această noapte. Aceştia sunt spirite ale morţilor, care nu ajung în lumea de „dincolo” după înmormântare, sau refuză să se mai întoarcă „acolo” după ce îşi vizitează rudele, la marile sărbători calendaristice.

Prin unele părţi, se crede că aceşti strigoi iau coasele şi limbile de meliţă pe care le găsesc pe afară, prin curţile oamenilor şi se duc la hotare, unde se bat cu ele. 

Femeile au grijă ca asemenea obiecte să nu fie lăsate afară. Se mai spune că ei dansează pe la răspântiile drumurilor, până la cântatul cocoşilor. Ei se bat cu strigoii vii, adică cu strigoii-oameni. A două zi, aceştia se cunosc după zgârieturile ce le au pe faţă.

De asemenea, noaptea Sfântului Andrei este una dintre cele mai importante din an, pentru vrăji şi farmece. Fetele măsoară nouă ceşcuţe cu apă pline şi le toarnă într-o strachină, care se pune sub icoană. A două zi, în zori, se măsoară din nou, cu aceeaşi ceşcuţă, apă din strachină. Dacă va mai rămâne pe fundul străchinii apă, fie şi câteva picături, atunci vor avea noroc; dimpotrivă, dacă ultima ceşcuţă va rămâne neumplută cum trebuie, atunci nu vor avea noroc şi nu se vor mărita. 

Totodată, în multe zone, se crede că Sfântul Andrei este un protector al dragostei și că ziua aceasta este favorabilă pentru ritualuri legate de iubire și căsătorie. Fetele tinere, de exemplu, pun sub pernă busuioc sau diverse plante pentru a-și visa viitorul soț. De asemenea, există tradiția ca, în această noapte, fetele să întrebe ursitoarele și să-și descopere soarta în dragoste.

Nu în ultimul rând, vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va fi iarna care urmează. Dacă oamenii au parte de un cer senin în această noapte, iarna care vine va fi una blândă.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste