(închide)

A cucerit bănățenii cu talentul său! Solista Georgiana Ciortea, studentă în Timișoara, cântă la fluier, caval și clarinet

 

Cristina Georgiana Ciortea este o talentată instrumentistă în vârstă de 19 ani, originară din Crasna, Gorj. Georgiana este, în present, studentă la Facultatea de Științe ale Comunicării din cadrul Universității Politehnica din Timișoara. Muzica a descoperit-o în clasa I-a și de atunci a învățat cu bucurie să cânte la mai multe instrumente. „Muzica este cel mai minunat lucru ce poate exista pentru că are puterea de a-mi schimba starea în bine atunci când sunt supărată, atunci când am momente mai puțin plăcute în viață!”, a spus, pentru Pagina Olteniei, Georgiana Ciortea.

Reporter: Când ați descoperit că aveți talent la muzică? Cine v-a îndrumat?

Georgiana Ciortea: Talentul mi-a fost descoperit de către domnul profesor Ion Lianu, el fiind totodată și cel care mi-a pus în mână pentru prima dată un instrument muzical și anume fluierul. Tot datorită dânsului, am ajuns să prind drag de cântecul popular. Eram în clasa I-a când domnul profesor m-a descoperit în cadrul unor repetiții pentru serbarea de sfârșit de an școlar. Îmi amintesc și acum că o așteptam pe sora mea mai mare pentru a merge împreună acasă. Domnul profesor Ion Lianu a văzut că am ureche muzicală și mi-a zis că anul următor mă va aștepta să îmi dea un fluier și mă va învăța să cânt. Imediat cum am început clasa a II-a, domnul profesor "s-a ținut de cuvânt" și m-a ajutat să descopăr "tainele cântatului la fluier".

Rep.: La câte instrumente muzicale știți să cântați? Care vă este cel mai drag?

G.C.: Știu să cânt la fluier și caval, în perioada aniilor de liceu am studiat și pianul, iar în prezent învăț să cânt la un nou instrument-clarinetul. Toate instrumentele îmi sunt dragi, dar pe primul loc, aș putea să spun că se află fluierul.

Rep.: Cântați și cu vocea? Ce înseamnă muzica pentru dvs?

G.C.: Da, cânt și cu vocea. Nu aș putea să spun exact ce înseamnă, dar totuși pentru a răspunde la această întrebare, pot să spun că muzica este... cel mai minunat lucru ce poate exista pentru că are puterea de a-mi schimba starea în bine atunci când sunt supărată, atunci când am momente mai puțin plăcute în viață... dar și atunci când sunt liniștită și am o bună dispoziție. Muzica îmi e medicament pentru suflet în orice situație.

Rep.: Cât ați fost elevă a Liceului de Muzică Târgu-Jiu ce profesori v-au marcat evoluția muzicală?

G.C.: În timpul liceului, cadrul didactic ce mi-a marcat evoluția muzicală a fost doamna profesor Nicoleta Lăcătușu.

Rep.: Cu ce profesor și unde vă pregătiți în domeniul muzical în prezent?

G.C.: În prezent, merg la Școala Populară de Arte din Timișoara, iar ca mentor l-am avut pentru câteva luni pe Adrian Safta, iar mai apoi pe Iosif Kalmar.

Rep.: Aveți melodii înregistrate?

G.C.: Da, am trei piese imprimate (două cu vocea și una cu fluierul), ce-i drept sunt puțin mai vechi. Au fost imprimate în studio-uri diferite, atat la Marius Pitigoi, Dorel Toncea, dar si la Adrian Ghiocel.

Rep.: Veți continua cu muzica și pe viitor?

G.C.: Muzica rămâne ca hobby, un hobby cu care voi continua și în viitor. Ca și planuri, nu pot să spun exact ce voi face, pentru că niciodată nu poți știi ce îți rezervă viața.

Rep.: De-a lungul anilor ați participat la concursuri de muzică? Ce premii ați obținut (cele mai importante)?

G.C.: Am participat ca solist-instrumentist atât la concursuri județene (Doină, doina, cantec dulce; Răsuna muntii sub Parang, la Crasna; Mugurasi de primăvară, etc) cât și festivaluri naționale precum "Festivalul National Maria Lataretu"-mentiune; Festivalul National "Iosif Sivu si Cosmin Golban"Timișoara -premiul 3; Festivalul National "Luta Iovita"-Caransebes, premiul 3.

Rep.: Ce alte pasiuni aveți?

G.C.: Îmi place să citesc, să particip la diverse spectacole aici, în Timișoara, să călătoresc și de asemenea, am avut de curând ocazia să suplinesc o cunoștință- profesor de muzică și să merg eu să predau ore. Mi-a plăcut foarte mult!

Galerie foto





Vizualizări: 4,797

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste