(închide)

A decedat Aurel Turbăceanu, primul ambasador al României în Emiratul Qatar şi în Regatul Arabiei Saudite

 

Primarul comunei Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu, a anunțat în urmă cu doar câteva ore, trecerea la viața veșnică a lui Aurel Turbăceanu: „Cu profundă tristețe familia anunță trecerea în neființă a celui care a fost soț, tată, bunic și unchi, AUREL TURBĂCEANU. Excelenţa sa, ambasadorul Aurel Turbăceanu a fost membru fondator al Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră, Al Asociaţiei Române de Politică Externă şi al Fundaţiei Europa-Titulescu, al Societăţii de Prietenie România-Africa şi al Ligii Culturale „Fiii Gorjului”, cetăţean de onoare al comunei Baia de Fier”. 

Ambasadorul Aurel Turbăceanu, originar din comuna Baia de Fier, a fost primul ambasador al României în statul Qatar şi în Regatul Arabiei Saudite. Gorjeanul a publicat o serie de lucrări despre lumea arabă, printre care: „Întâlnire cu trecutul – din amintirile unui ambasador în Golful Arab”, studii în volumele Pagini din Diplomaţia României (vol. I şi II), a fost coautor la traducerea din limba arabă a piesei de teatru „Ceasul Dăruirii” a scriitorului egiptean Es-Said Farag. În cărțile sale, gorjeanul Aurel Turbăceanu a descris politica externă a României din deceniile ‘60-‘80, subsumată contextului internaţional din acea perioadă. Ambasadorul Aurel Turbăceanu a fost diplomat de carieră, un om-exemplu prin cariera sa, pregătirea sa, felul său de a fi. A avut şansa să cunoască multe personalităţi din lumea arabă, şi nu numai, el activând în diplomaţie până în anul 1997.

Absolvent al Facultăţii de Litere şi Filozofie, Universitatea Baghdad, Irak şi al Institutului de Limbi Străine Clasice şi Orientale, Universitatea din Bucureşti, excelența sa a fost primul ambasador al României în emiratul Qatar şi în Regatul Arabiei Saudite.

A fost diplomat de carieră în Ministerul Afacerilor Externe şi la ambasade ale României în ţări arabe; însărcinat cu afaceri ale României la Tripoli, în Libia; ministru-consilier la ambasada ţării noastre la Rabat, cu atribuţii privind raporturile României cu uniunea Maghrebului Arab; director adjunct al Direcţiei Orientul Mijlociu şi Africa de Nord din M.A.E.; primul ambasador al României în statul Qatar, cu reşedinţa la Doha şi tot primul ambasador al României în Regatul Arabiei Saudite, cu reşedinţa la Riadh. Excelenţa Sa, ambasadorul Aurel Turbăceanu, a fost decorat de Gamal Abdel Nasser, preşedintele Republicii Arabe Egipt, de regele Hussein Ibn Talal, suveranul Regatului Haşemit al Iordaniei şi de Emirul Hamad Bin Khalifa Al-Thani, şeful statului Qatar pentru contribuţia la dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

De asemenea, Aurel Turbăceanu a fost membru fondator al Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră, Al Asociaţiei Române de Politică Externă şi al Fundaţiei Europa-Titulescu, al Societăţii de Prietenie România- Africa şi al Ligii Culturale „Fiii Gorjului”.

Un lucru care merită amintit este acela legat de perioada studenției în Irak: în acei ani, Aurel Turbăceanu l-a cunoscut pe Saddam Hussein, student al Facultăţii de Drept din cadrul aceleiaşi universităţi. Turbăceanu s-a revăzut cu Saddam pe vremea când acesta era temutul şef al Irakului, în 1990.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

Vizualizări: 514

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste