(închide)

Activitate cultural-religioasă în Parohia Raci. „Trecut, prezent și viitor în satele negomirene”, un proiect reușit

 

În contextul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), Cristian Salavat, preotul paroh al Parohiei Raci din comuna Negomir, împreună cu profesori, învățători, educatori si elevi, dar si cu membri ai administrației publice locale au organizat un eveniment cultural-artisitic, care face referire la viața satului de odinioară și totodată la obiceiurile străvechi ale moșilor și strămoșilor noștri. Parohia Raci participă prin proiectul „Trecut, prezent și viitor în satele negomirene” la Concursul Național Catehetic “Hristos: sufletul satului meu”. Prin concursul inițiat de Patriarhia Română se dorește redescoperirea valorilor păstrate şi promovate de satul românesc, de-a lungul timpului. 

Evenimentul cultural-artistic a avut loc joi, 21 martie, când preotul paroh Cristian Salavat, alături de  primar și directorul Școlii Raci, dar și alături de cadrele didactice și toți elevii Școlii Generale Raci au fost implicați într-o frumoasă activitate. Elevii și invitații preotului s-au adunat în curtea Școlii și au pornit în procesiune către biserica cu hramul Sf. Voievozi Mihail și Gavriil din Parohia Raci. Aici, în tinda bisericii au fost întâmpinați de către preotul paroh Cristian Ionuț Salavat. Elevilor le-a vorbit preotul despre anul omagial al satului românesc, apoi i-a miruit. În fața monumnetului eroilor din curtea bisericii, a urmat o slujbă de pomenire a eroilor satului, precum și a personalităților evocate în cadrul proiectului: Pr. Constantin Răceanu, învățătorul Ion Luican și artistul local Ionuț Răducan. În cinstea acestora, primarul Tudor Oiță a depus o coroană de flori la monumentul eroilor. Administrația publică locală a decis ca denumirea Cpminului Cultural din Raci să fie schimbată, așa că instituția de cultură va purta numele învățătorului Ion Luican. Elevii implicați în acest proiect au pregătit mai multe momente artistice care au fost prezentate invitaților în sala Căminului Cultural. „Satul Raci și comuna Negomir își pierd momentul formării în trecutul istoriei. Satul Raci a fost ”acasă” pentru generații nenumărate: leagăn al copilăriei, locaș al adolescenței, casă a maturității, cămin al bătrâneții și mai apoi mormânt. Această așezare rurală, ca și celelalte asemenea ei, au fost evocate în versuri, ce surprind relația tainică dintre om și satul natal, legătură aflată întotdeauna în grija bunului Dumnezeu ”Cel ce pretutindenea este și toate le împlinește”. Comuna Negomir nu ar fi fost satul de astăzi fără oltenii aprigi, corecți, veseli, glumeți și muncitori. Dintre aceștia, câteva personalități transced anii și rămân în sufletele noastre ca modele de omenie, dăruire și bunătate. Ne vom aminti mereu de părintele Constantin Răceanu, de domnul învățător Ion Luican și de Ionuț Răducan”, a spus preotul paroh Cristian Salavat. 

Grupul Izvorașul, mândria comunei!         

Potrivit părintelui Salavat, satele Negomirului înseamnă oameni și fapte, dar și tradiții prin care trăirea autentică s-a păstrat, mijloace de exprimare a sentimentelor și a trăirilor. Acesta a fost și scopul întemeierii cu ani în urmă a grupului de fluierași și dansuri populare a comunei Negomir, de familiarizare a tinerei generații cu tradiția. Inițiatorul acestui grup a fost învățătorul Ion Luican, sprijinit de către Sabin Stamatescu, fiu al satului Orzu și în prezent președintele Ligii Culturale Fiii Gorjului. Ggrupul Izvorașul este coordonat de Nicu Tudorescu și de Melania Luican. După programul artistic minunat prezentat de talentații membri ai Grupului Izvorașul, cei prezenți au admirat expoziția de icoane create chiar de către elevii participanți în proiect. „A mai fost organizată o expoziție de fotografie veche și din trecutul apropriat. Toți cei prezenți au primit câte o iconiță și material catehetic, constând în predici tipărite în format A5. De asemenea, din partea parohiei Raci, cinci copile au primit în dar plase cu alimente și dulciuri. Mulțumesc tuturor celor aproximativ 150 de persoane prezente la evenimentul de joi”, a mai spus preotul Cristian Salavat.

           

           

           

Galerie foto





Vizualizări: 1,323

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste