(închide)

Al treilea parc natural din Europa de Est este în Oltenia. L-ai vizitat?

 

Știai că în Oltenia este unul dintre cele mai mari parcuri naturale din Europa de Est? Dacă nu ai vizitat Parcul Nicolae Romanescu din Craiova, nu ezita să o faci. Parcul are farmecul său în toate anotimpurile. Chiar dacă acum s-a mai răcorit afară, culorile și energia din parcul craiovean îți încarcă bateriile. Iar poveștile sunt magice. În parc te întâmpină alei romantice, un lac cu lebede, o grădină zoologică, un palat și chiar un castel. Nu uităm de tipurile sutele de arbori din parc, unii foarte rari.

Parcul Nicolae Romanescu a fost construit în 1901 se întinde pe o suprafață de 94 de hectare și reunește mai multe obiective turistice extrem de importante: Castelul fermecat – prezent restaurant, grădina zoologică -  cea mai veche din țară, Podul suspendat – partea romantică a parcului, Palatul Bibescu – locul în care a fost găzduit Alexandru Ioan Cuza în timpul vizitei de la Craiova din anul 1859. Parcul este al doilea ca dimensiune din România, după Herăstrău din București și al treilea din Europa de Est. În anul 1900, planurile parcului au fost medaliate cu medalia de aur la Expozitia Universala de la Paris.

Pe lacul întins pe 4 hectare vizitatorii se pot plimba cu barca, parcul fiind locul preferat de îndrăgostiți. În parc se găsesc locuri de joacă și restaurante și terase pentru toate gusturile, atsfel că o zi în Parcul Nicolae Romanescu trece într-o clipă. Parcul mai are străzi, drumuri, alei și poteci care însumează peste 50 km lungime! Parcul a fost recent reabilitate, la peste o sută de ani de la inaugurare.

Se spune că:

Mai multe familii de origine turcă s-au botezat în lacul din parc, la începutul secolului XX.

La inaugurare au fost invitați și au și participat regele Carol I şi Regina Elisabeta. Aceștia nu au fost lăsaţi să intre cu caleaşca în parc şi au fost nevoiţi să meargă pe jos. Cuplul regal venea anual la Craiova, pe 10 mai, când la hipodromul din Parcul Nicolae Romanescu se făceau reconstituiri din istoria țării noastre.

Lebedele de pe lacul din parc au fost cină pentru ofițeri în 1904. Un ofițer din regimentul de la Rădăuţi a cerut să aibă la masă o gâscă. Banii pentru pasăre au fost însă consumați la birt astfel că oamenii lui au înercat să-l păcălească cu o...lebădă de pe lac. Carnea a ieşit neagră, iar când au fost chemaţi la ordin au marturisit.

DISTANȚĂ

Târgu Jiu – Craiova 109 km (Târgu Jiu- Turceni-Filiași-Craiova)

Slatina-  Craiova 50 km (Slatina- Craiova)

Severin – Craiova 111 km (Strehaia-Filiași-Craiova)

Vâlcea-Craiova 128 km (Râmnicu-Vâlcea-Băbeni-Drăgășani- Slatina- Craiova)

Vizualizări: 20,733

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste