(închide)

Alina și Monica Ursu din Novaci, surorile care duc mai departe muzica Gorjului de sub munte: „Suntem mândre de apartenența la o zonă atât de încărcată de tradiții!”

 

Alina și Monica Ursu sunt două surori talentate din orașul gorjean Novaci. Cele două fete fac parte din Ansamblul „Nedeia” și duc mai departe tradițiile strămoșești din zonă. Deși sunt adolescente, Alina și Monica iubesc portul și muzica specifice zonei de sub munte a Gorjului. „Prin muzică ne putem exprima sentimentele, cântând din inimă. Întotdeauna am respectat satul și tradițiile strămoșești, suntem mândre de apartenența la o zonă atât de încărcată de tradiții și folclor”, a spus Alina Ursu pentru Pagina Olteniei. 

Ionela Alina și Monica Ileana Ursu din orașul Novaci-Gorj sunt eleve ale  Liceului theoretic din oraș și învață foarte bine. Deși iubesc muzica și au voci minunate, cele două surori au pus mereu pe primul plan școala. „Școala a fost mereu pe primul loc. Probabil de aceea nu ne-am implicat suficient pe plan muzical. În prezent studiem la Liceul Teoretic Novaci, eu la profilul Matematică-Informatică în clasa a XI-a, iar sora mea Monica la Biologie-Chimie în clasa a X-a. Mi-aș dori să urmez Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza din București, iar sora mea visează la o viață în medicină. Vrea să dea la Facultatea de Medicină din București”, a spus Alina Ursu pentru Pagina Olteniei. Pasiunea pentru muzică o au de mult în sânge, mai ales că toată copilăria au petrecut-o la bunici, în una dintre cele mai frumoase zone ale Gorjului. La Novaci, zonă în care portul ciobănesc și tradițiile nu sunt niciodată ignorate, cele două fete au învățat să iubească obiceiurile, să își prețuiască originile și să muncească pentru a obține ceea ce își doresc. În urmă cu mai bine de șapte ani, cele două surori au participat la un curs de muzică la Clubul Copiilor din Novaci și au descoperit că vocile lor sunt foarte bune. Pasiunea pentru muzica populară a început să devină din ce în ce mai serioasă. „Am participat la un curs de muzică oferit de Clubul Copiilor Novaci sub îndrumarea doamnei Doina Vătămanu, care mai apoi ne-a descoperit oarecum harul. Muzica e a treia iubire. După familie ea ocupă al treilea cel mai important loc în sufletul nostru, școala fiind mai importantă. Prin muzică ne putem exprima sentimentele, cântând din inimă mereu. Întotdeauna am respectat satul și tradițiile strămoșești, suntem mândre de apartenența la o zonă atât de încărcată de tradiții și folclor”, a afirmat talentata elevă din Novaci. Cele două fete au participat la câteva festivaluri-concurs, dintre care le amintim pe: Festivalul Brânzei și al Țuicii de la Rășinari-Sibiu, la care au obținut amândouă locul I, apoi la Festivalul de la Cloșani -locul III, Festivalul de la Boița-locul I și II, Festivalul de la Corabia -locul I și II etc.

Fac parte din Ansamblul Nedeia

Le place să interpreteze melodii din repertoriul marilor cântăreți de muzică ciobănească și al celor din Banat. De câțiva ani, cele două surori fac parte și din Ansamblul Nedeia din Novaci și de curând au participat la filmări pentru o emisiune menită să promoveze zona, dar și obiceiurile de Sânziene. „Melodiile pe care le alegem sunt deseori culese din repertoriul marilor interpreți de muzică ciobănească, însă simțim o atracție și pentru muzica din zona Banatului. Portul ciobănesc este dintotdeauna îmbrăcămintea pe care atât bărbații, cât și femeile din zonă îl îmbracă cu mândrie, deoarece face conexiunea dintre sufletul omului și vatra sa. Are origini ascunse în inima munților, acolo unde-l purtau ciobănițele de demult, la stână”, a declarat adolescenta.  Ansamblul Nedeia a fost înființat acum 51 de ani și a avut în component sa mai multe generații de soliști și dansatori din Novaci, dornici să transmită și să respecte tradițiile populare. De când este director al Casei de Cultură Novaci, profesorul Elena Basarabă se ocupă și de Ansamblu și împreună cu un coregraf devotat muncii sale, Dragoș Medrega, vrea să mărească componența ansamblului la peste 100 de persoane. „De curând am filmat pentru o emisiune de promovare a Novaciului. Filmările au surprins în amănunt Ritualul de Sânziene. Nedeia de Sânziene așa cum se numește aici a fost reînviată și a fost minunat. Doamna Elena Basarabă s-a implicat profund în această activitate”, a mai adăugat Alina Ursu.

Familia, mereu pe primul loc!

Modeste și pline de recunoștință față de părinții lor, surorile Ursu spun că aceștia le-au fost mereu alături. Sunt oameni simpli, muncitori și corecți, care le-au învățat și pe ele să fie așa. „Nu cred că sunt cuvinte potrivite pentru a ne descrie familia. Părinții noștri reprezintă cei mai buni prieteni care ne-au fost alături indiferent de situație. Tati este șofer pe tir, iar mami casnică. Au ales ca mami să fie alături de noi, acasă, pentru a ne oferi o educație corectă. Poate de aceea ea a ajuns să ne fie cea mai bună prietenă. Tatei îi suntem recunoscătoare pentru tot ceea a făcut pentru noi și pentru că mereu ne-a învățat să fim în viață niște oameni la locul lor. Le promitem să ducem numele Ursu cât de sus putem!”, a mai afirmat talentata Alina Ursu din Novaci.

Galerie foto





Vizualizări: 5,224

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste