Casa de Cultură din Novaci, la 58 de ani de existență: „O comunitate fara viață culturală este sortită anonimatului!”

 

Casa de Cultură din orașul Novaci, edificiu cultural de prestigiu, împlinește zilele acestea 58 de ani de la înființare, drept urmare autoritățile publice locale și reprezentanții instituției au organizat un eveniment cultural prin care au marcat momentul. Totul a fost despre TRECUT - PREZENT și VIITOR, iar Trupele de teatru ale Liceului Teoretic Novaci și Scolii Gimnaziale Pociovaliștea au oferit publicului prezent ”o ora de cultură”. 

Constienți fiind că  o comunitate fara viață culturală este sortită anonimatului, Primăria Orașului Novaci și  Consiliul Local Novaci, Casa de Cultură Novaci, au marcat evenimentul organizand duminica, 11.11.2018 o întâlnire cu cetățenii Novaciului de toate vârstele pe tema „Casa de Cultură Novaci la 58 de ani – trecut, prezent și viitor”.  Au fost invitati foști directori ai instituției, foști primari, cetățeni care au participat la ridicarea constructiei, cadre didactice, oameni care iubesc plaiurile natale și care au depănat amintiri despre localnici sau lideri politici ai anilor1956 - 1960 care au pus umarul, mintea și voința la ridicarea magnificei constructii cu o arhitectura deosebită, unicat în Oltenia, copie fidelă a Casei de Cultură a Studenților din București, edificiu care purta cândva numele de Casa de Cultură Grigore Preoteasa.

„Impresionante pentru novăcenii cu o vârsta sub 70 de ani au fost marturisirile persoanelor vârstnice despre faptele, sacrificiile si participarea tuturor localnicilor acelor ani la ridicarea constructiei, despre organizarea șantierului, a echipelor de lucru formate din barbați , despre implicarea femeilor care au pregatit masa meseriasilor profesioniști, despre munca fizică depusă de primele promoții de elevi ai Liceului Teoretic Novaci la ridicarea materialelor pe schele. Amintiri prețioase au fost împărtășite tinerilor prezenți care au aflat că liceenii acelor ani au cărat piatră sau cărămidă cu targa, au ridicat grinzi pe schele, au încărcat și descărcat căruțe cu piatră strânsă din albia Gilortului, entuziaști, cântând, glumind și iubind. Nici măcar cetățenii răniti în cele două războaie mondiale nu au stat să privească. Cei care aveau cai și căruțe conduceau atelajele, altii au păzit materialele și au supravegheat șantierul noapte și zi. Acestia au fost bunicii și părinții noștri. S-a vorbit despre fapte petrecute la Novaci în ultima sută de ani. Ce poate fi mai frumos decât să asculti poveștile locurilor în care te naști direct de la persoanele care au trăit acele clipe?”, a spus profesor Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură Novaci.

                 DE asemenea, particianții la eveniment au discutat despre lucrurile de excepție petrecute la Scoala de Vara 2018, despre cele șaisprezece spectacole susținute de Ansamblul Folcloric Nedeia în doar șase luni pe scene din țara la festivaluri de folclor județene, naționale și internaționale, despre evenimentele organizate la nivel local precum Ziua Educatiei, Ziua Persoanelor Vârstnice etc. culminand cu Festivalul Tocanului care a adus în fața scenei peste 7000 de persoane, despre prezența săptămânală a celor peste 100 de tineri la activitățile Casei de Cultură Novaci pe domenii precum dansul popular, cântecul popular vocal, instrument popular – fluier, chitară și muzică folk.

         Potrivit Elenei Basarabă, în anul centenarului asemenea fapte au fost posibile datorită unor novăceni care au dorit și doresc să lase urmasilor lucrări trainice preccum profesorii Dumitru Șandru, Vasile Dinescu sau actualul primar al orasului  Novaci, dr. ing. Dumitru Leuștean. Conform spuselor domnului primar, Casa de Cultură Novaci are un viitor atât în ceea ce privește reabilitarea clădirii cât și în ceea ce privește susținerea activităților  menite a promova orașul din punct de vedere cultural și turistic, a contribui la educarea tineretului novăcean la asigurarea unui climat socio – cultural sănătos locuitorilor orașului.

Festivitatea dedicată sărbătoririi inaugurării Casei de Cultură Novaci s-a finalizat cu prezența pe scenă a trupelor de teatru ale Liceului Teoretic Novaci și Scolii Gimnaziale Pociovaliștea care sub coordonarea doamnelor profesoare Otilia Giurca, Simona Deaconescu și Rodica Negucioiu au oferit publicului novăcean ”o ora de cultură” prin teatru, pentru suflet.

Galerie foto




Vizualizări: 1,321

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste