(închide)

Ce poți face într-o oră la Târgu Jiu, orașul lui Brâncuși

 

 “Priviți până vedeți”, le spunea Brâncuși celor care îi vedeau pentru prima dată operele. Se întâmplă ca fiecare dintre noi să vadă altceva la Masa Tăcerii, Poarta Sărutului sau Coloana fără Sfârșit. Fiecare dintre acestea sunt locuri de o așa încărcătură spirituală și energetică încât o vizită la operele de la Târgu Jiu nu se referă la ce vezi, ci mai degrabă la cum și ce simți.

Nu întâmplător, acest website paginaolteniei.ro, este lansat pe 27 octombrie. Am vrut să-l leg de sărbătoarea de pe 27 octombrie, când se împlinesc 79 de ani de la inaugurarea ansambluluiJ

Capodoperele au trecut prin multe, asemenea lui Brâncuși. Au fost înălțate și apoi culcate la pământ, au fost bajocorite, dar au fost și sunt iubite. Natura a fost mai blândă cu aceste opere, decât au fost oamenii. Operele lui Brâncuși sunt din suflet, dar unii oameni au fost din piatră!

Oltenii începură Revoluția Modernă, prin Tudor Vladimirescu și tot oltenii, prin Brâncuși, inventară sculptura modernă.

Brâncuși s-a născut la Hobița, în comuna Peștișani, Gorj, iar a doua oară la Craiova, cum el spunea. În fapt, Muzeul din Craiova are câteva dintre cele mai importante opere ale sale, și chiar începutul,  o versiune a operei „Sărutul”.

Pentru a vizita operele de la Târgu Jiu ai putea avea nevoie de o oră pentru a parcurge axa Brâncuși, de cinci ore sau poate mai mult. Sau poate de o oră în fiecare zi:)

Călătoria

Călătoria începe de la Masa Tăcerii, continuă cu Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului. Apoi, aștepți (sau nu) câteva secunde la trecerea de pietoni semaforizată. Peste stradă întâlnești câteva case cu o arhitectură interesantă și celebrul Hotel Gorj. Dacă vezi Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” atunci ești chiar în centrul orașului. Ca să ajungi la Coloana Fără Sfârșit trebuie să mergi drept în față. Pe traseu întâlnești Hotelul Europa, o clădire inpresionantă, dețnută de mult de Arethia și Gheorghe Tătărăscu (n.r- Ansamblul a fost construit la solicitarea Artehiei Tătărăscu), Universitatea „Constantin Brâncuși” și alte câteva case interesante. În fața ta așteaptă Biserica de Aramă, așa cum este ea cunoscută în oraș. Nu trece mai departe, îți va plăcea ce descoperi înăuntru.

Odată ce ai trecut calea ferată, construcția ce dă bătăi de cap municipalității în încercarea de a moderniza Calea lui Brâncuși, vezi și mai bine Coloana fără Sfârșit. Aceasta este opera care te îndeamnă să stai mai mult, să privești.

Dacă vrei să cumperi suveniruri, acestea pot fi achiziționate de la un magazin aflat în Parcul Central. Tot în zonă este un centru de informare turistică.

Nu-ți spun mai multe de atât, du-te să vezi!

Galerie foto



Vizualizări: 6,070

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste