(închide)

Cel mai mare eveniment aviatic din ultimii ani va avea loc la Stănești, în Gorj!

 

Fostul aerodrom din Stănești va prinde viață pe 28 august 2021, când zeci de aparate de zbor vor evolua pe pista folosită acum zeci de ani de Regele Mihai! Atunci va fi organizat Gorj Aero Show 2021, cel mai mare eveniment aviatic din ultimii ani! Evenimentul va avea loc la Stănești, în județul Gorj, pe fostul aerodrom fiind prezente aparate de zbor militare și civile, dar și simulatoare de zbor, baloane cu aer cald, drone, expoziții pe teme aviatice (avioane, machete, aeromodele, etc), lansarea celui mai mare drapel aeropurtat, dar și alte surprize. Asociației Excelsior pentru Excelență în Educație este principalul organizator al evenimentului.


Primul show aviatic după 70 ani din județul Gorj are loc pe 28 august, la Stănești.
Organizatorii te așteptă la super demonstrații și experiențe în aer, cea mai bună mâncare și un concert The Motans și EMAA! Evenimentul de mare amploare este un omagiu adus legendarului pilot Vasile Craiu născut în județul Gorj. Vasile Craiu a fost unul dintre așii aviației române în timpul Primului Război Mondial, iar pentru acțiunile sale pline de curaj a fost avansat, în mod excepțional, la gradul de căpitan. Avea doar 23 de ani. Din păcate, a murit în urma prăbușirii avionului pe care îl pilota, pe 24 august 1918. Vasile Craiu a fost cel mai bun pilot de vânătoare al aviaţiei române din Primul Război Mondial. 

Gorj Aero Show 2021 are atât scopul de a prezenta tinerilor provocatoarea carieră de pilot, cât și de a demonstra oportunitatea și beneficiile existenței unui aerodrom în județul Gorj. Va fi, de asemenea, locul de întâlnire al antreprenorilor și specialiștilor din mediul aviatic. Cu această ocazie, la Stănești vor evolua zeci de aparate de zbor, însă cele mai așteptate sunt MiG-21 Lancer, elicopterele IAR-330 și acrobațiile și saltul cu parașuta în tandem. „Locația nu este aleasă întâmplător, documentele arătând că pe fostul aerodrom din Stănești a funcționat și o școală de piloți militari. Tot de aici a decolat, în Al Doilea Război Mondial, Regele Mihai I al României”, spun organizatorii.
”Istoria aviatică în județul Gorj este veche, fiind documente care arată că în perioada interbelică a existat un avion care efectua curse Târgu Jiu-București. Călătoria cu avionul dura o oră şi jumătate. Asta m-a entuziasmat și m-a provocat totodată. Dacă acum zeci de ani de aici plecau avioane, de ce nu se poate face asta și acum? Mai mult, cel mai bun pilot din Primul Război Mondial este gorjean, Vasile Craiu. De la început, partenerii mei din acest eveniment, care sunt foarte mulți și le mulțumesc, și cu mine, am plecat la drum dorind să oferim un spectacol aerian de neuitat oamenilor, dar totodată să retrezim interesul și emoția pentru cariera în domeniul aviatic și de ce nu, funcționarea unui aerodrom certificat”, a declarat Iulian Popescu, președintele executiv al Asociației Excelsior pentru Excelență în Educație, principalul organizator al evenimentului.

Show-ul aviatic se adresează întregii regiuni Oltenia și nu numai, iar publicul este așteptat pe fostul aerodrom din Stănești începând cu ora 10:00, unde vor avea parte și de zboruri cu balonul cu aer cald, plimbări cu avionul, salt cu parașută în tandem, dar și o serie de expoziții tematice. În plus, vor fi amenajate spații cu mâncare și băutură, iar ziua se încheie cu un concert de zile mari susținut de trupa The Motans și EMAA.
Detalii suplimentare pe paginile de Facebook și Instagram ale evenimentului, Gorj Aero Show, ori la numărul de telefon 0752/095.446- Maria Bîrcu. Organizatori: Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație, Aeroclubul României, Primăria Stănești și Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” Gorj. Parteneri: Satului Major al Forțelor Aeriene, Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu "Câmpia Turzii și Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, Asociația Aerodrom Barza Târgu Jiu Club Sportiv. Sponsori: Toyota, YMY, Shopping City Târgu Jiu, Decathlon și Banca Transilvania. Partener media: KISS FM.

https://www.paginaolteniei.ro/articol/inedit-un-avion-al-scolii-superioare-de-aviatie-ci_1670.html

Galerie foto


Vizualizări: 2,075

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste