(închide)

Cel mai vârstnic veteran de război din România este vâlcean!

 

Cel mai vârstnic veteran de război din România este vâlcean şi a împlinit pe 28.05.2023  vârsta de 110 ani, zilele trecute el fiind decorat şi de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler cu însemn de pace şi avansat la gradul de maior.

Maiorul în retragere Ilie Ciocan s-a născut la 28 mai 1913, în comuna Galicea, locul unde trăieşte şi acum alături de noră şi de nepoţii după fiul cel mare, care-l au în grijă de mai bine de 20 de ani. A făcut parte din Regimentul 6 Artilerie Piteşti, iar pe front a petrecut patru ani, în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale. S-a întors acasă după ce s-a îmbolnăvit, de la Cotul Donului, însă nu a povestit niciodată familiei prea mult despre ceea ce a trăit pe câmpul de luptă.

"A rămas orfan de mamă la trei ani, de tată la 10 ani şi a fost crescut de un frate mai mare. La 19 ani s-a căsătorit, iar după, a plecat în armată. A făcut frontul. Din război nu i-a plăcut să povestească. A zis că mai bine să rămână acolo unde a fost, că nu i-a plăcut. A văzut prea multe şi ce a văzut l-a convins să nu mai vorbească. Rar, foarte rar vorbea despre front. Ceea ce ştiu eu cel mai bine este că a ajuns până la Cotul Donului, s-a îmbolnăvit şi a fost trimis în ţară. După aia a fost din nou mobilizat şi nu ştiu foarte multe, pentru că nu a povestit. Nu i-a plăcut să povestească", spune Cătălin Ciocan, unul dintre nepoţii care se îngrijesc de veteran.

Întreaga poveste pe: https://www.agerpres.ro/social/

Vizualizări: 216

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste