(închide)

Chef de chef în pădurea Crihala din Drobeta-Turnu Severin

 

Manifestări artistice dedicate tradiţiei şi culturii rome vor fi organizate în pădurea Crihala din Drobeta-Turnu Severin, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Adunarea Naţională a Romilor de la Ibaşfalău, la evenimentul dedicat Centenarului Romilor fiind invitat şi Centrul Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, Centenarul Romilor se va desfăşura în zilele de 30 aprilie şi 1 mai, fiind organizat de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, sucursala Mehedinţi. Centenarul României, sărbătorit anul trecut, este urmat de acela al romilor, celebrat în 2019. Pe 27 aprilie 1919, la Ibaşfalău (în prezent Dumbrăveni), a avut loc Adunarea Naţională a Romilor din Transilvania. Memoriul semnat la acea dată de 22 de delegaţi poate fi considerat certificatul de naştere al egalităţii în drepturi a romilor cu ceilalţi locuitori ai României. Printre altele, au fost cerute atunci acces la educaţie, administraţie şi justiţie şi renunţarea la "numirea (porecla) ca batjocură 'ţigan'", menţionează comunicatul citat.

Centrul Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher va fi prezent la eveniment, pe 30 aprilie, cu expoziţii de obiecte meşteşugăreşti, de costume tradiţionale rome şi de personalităţi rome, dar şi cu un stand de carte romă, iar pe 1 mai, alături de expoziţii, vor mai avea loc o piesă de teatru pentru copii şi concerte.

Centrul Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher propune societăţii o viziune asupra identităţii etnice a romilor care să producă o schimbare de mentalitate atât în rândul romilor, prin creşterea stimei de sine etnice, cât şi în rândul neromilor, prin dialogul între culturi care se cunosc şi se respectă.

Obiectivele principale ale CNCR-RK sunt susţinerea şi promovarea artiştilor romi şi a creaţiei rome sau cu tematică romă în toate domeniile artistice, cercetarea istoriei şi a culturii rome, păstrarea, dezvoltarea şi promovarea meşteşugurilor tradiţionale rome.

Vizualizări: 809

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste