(închide)

Cu mașina pe Valea Cernei-o excursie plină de aventuri!

 

Valea Cernei este unul dintre cele mai frumoase locuri din România, cu toate că nu este la fel de celebru ca alte zone, aici veți avea ec vedea! Așezări rurale izolate, peisaje mirifice, ape învolburate și cristaline, izvoarele Cernei, păduri virgine... Toate acestea fac din Valea Cernei locul pe care trebuie să îl vezi măcar o dată în viață! Indiferent de anotimpul în care decizi să faci excursia, peisajele te vor cuceri iremediabil și nu vei regreta!

Valea Cernei este un defileu lung de 40 km, un loc încărcat de legende, cu oameni primitori și dornici să îți povestească despre personaje de poveste, despre cascade și despre izvoare.Pe Valea Cernei se află cel mai mare parc natural din țara noastră: Parcul Național Domogled-Valea Cernei. Situat pe teritoriul a trei județe, Parcul este  în partea central-estică a județului Caraș-Severin, cea nord-vestică a județului Gorj-pe teritoriul comunei Padeș și al orașului Tismana și în cea nord-estică a județului Mehedinți. Parcul național reprezintă o zonă montană care are peșteri, avene, chei, cascade, ponoare, pajiști și păduri. Aici puteți vizita rezervațiile naturale: Coronini – Bedina, Rezervația Domogled, Iardașița, Iauna – Craiova, Peștera Bârzoni, Piatra Cloșanilor și Valea Țesna etc. Aici există 32 de trasee turistice, de diferite grade de dificultate. Dacă sunteți iubitor al sporturilor extreme, le puteți practica aici fără nicio grijă!

Valea Cernei este unică prin relieful său

În fiecare dintre cele județe pe teritoriul cărora se află Parcul, aveți ce vizita: Băile Herculane, comuna Ponoare-aici există Podul lui Dumnezeu, o minune a naturii, dar și Peștera din imediata sa apropiere, Mănăstirile Baia de Aramă, Tismana, Topolnița etc. Valea Cernei oferă turistului numeroase provocări, una dintre cele mai apreciate fiind Cheile Corcoaiei, la 200 m de Cerna Sat, în amonte. De asemenea, una dintre cele mai cunoscute legende ale acestor locuri, legendă pe care localnicii din Ceran sat adoră să o povestească, este cea a lui Iovan Oprgovan, cel care a ucis un balaur cu șapte capete! Legat de numele lui IOvan, la Cerna există Barajul Cerna sau Valea lui Iovan. Este unul dintre cele mai impresionante bareje din România, situat în primele 10 ca înălțime și are o suprafață de 292 ha, fiind construit în 1970. Lacul de acumulare de aici oferă un peisaj de o frumusețe aparte! Foarte mulți turiști vin aici și se bucură de vacanțe relaxante, căci la Valea Mare, nu foarte departe de baraj există și pensiuni. De asemenea, există un frumos sat de vacanță-LUCIA.

COMPLEXUL TURISTIC LUCIA este în Cerna Sat, chiat in centrul Parcului National Domogled - Valea Cernei. Pentru agrement se fac plimbari cu hidrobicicleta si barca pe lacul din centrul complexului si se poate practica pescuitul cu undita. De exemplu, pentru a ajunge la Cerna-Sat pleci din Baile Herculane, pe drumul national 67 D, directia Baia de Arama. La circa 27 de km de statiune drumul traseului continua in stanga urmarind firul raului Cerna. De aici mai sunt 18 km. Tot pe DN 67D se poate veni si dinspre Baia de Arama. Dacă ajungi aici, poți vizita Cheile Bobotului, Cheile Corcoaiei rezervatie naturala ce reprezinta o atractie deosebita datorita peisajului, Lacul de acumulare, barajul, Ciucevele Cernei, Izbucul Cernei, Masivul Godeanu, Caldarile Bulzului etc.

Pensiunea sau satul de vacanță LUCIA este extrem de bine plasata pentru turistii care doresc sa viziteze valorile naturale pe traseele turistice din Parcul National Domogled Valea Cernei Ea se gaseste in apropierea urmatoarelor trasee:

Cerna-Sat – Oslea Romaneasca – Vf. Godeanu

Cerna-Sat – Barajul Lacului de acumulare Iovanu

Cerna-Sat – Varful Cioaca Inalta – Valea Caprei – Valea Motrului Sec - Closani

Cerna Sat – Barajul Lacului de acumulare Iovanu – Izbucu Cernei – Cheile Cernisoarei – Inseuarea dintre Vf. Paltina si Vf. Piatra Iorgovanului – Cabana Buta.

Comuna Padeș și izvoarele Cernei

O dată ajunși în zonă, este musai să vedeți izvoarele Cernei. Râul Cerna își formează obîrșile din unirea apelor unui izvor puternic care iese de sub Ciuceava Chicerii - Izbucul Cernei - cu apele piriului Cernisoara ale carui izvoare se afla la circa 10 km amonte sub Virful Patina , la altitudinea medie de 2 070 m. Izbucul Cernei este format din trei izvoare distincte care tasnesc din grohotisul Ogasului Chicerii din Ciucevele Chicerii si Ogasului Cald (849m). Detalii https://www.izvoarecerna.ro/descriere-zona

Cu mașina pe Valea Cernei

Dacă începeți călătoria din Târgu-Jiu, veți avea un traseu foarte interesant și plin de obiective turistice de bifat: comuna Peștișani-locul nașterii geniului Constantin Brâncuși-, de la Peștișani puteți merge la Tismana să mai vedeți o dată minunata Mănăstire cu același nume și zona aceea superbă. De la Tismana veți merge la Padeș, prin frumosul podiș împădurit Plaiul Cloșanilor și apoi puteți merge la Baia de Aramă. Trebuie să vizitați comuna Ponoareșe, Podul lui Dumnezeu, Pădurea de Liliac-rezervația forestieră. Apoi mergeți pe Valea Cernei și bucurați-vă de natură! De aici, spre seară, puteți merge la Băile Herculane și să vă cazați la o pensiune sau hotel din stațiune. 

Galerie foto






Vizualizări: 6,221

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste