(închide)

Depresia, una din cele mai frecvente afecțiuni ale timpurilor noastre. Incidența este în creștere!

 

Depresia reprezintă o tulburare mentală caracterizată de o stare de tristeţe persistentă şi de pierderea interesului pentru activităţile obișnuite, însoţite de o incapacitate de a desfăşura activităţi zilnice, care apare timp de cel puţin două săptămâni. De asemenea, pot să apară neliniște psihomotorie, lipsa energiei, tulburări ale apetitului alimentar și sexual, insomnie, anxietate, lipsa capacitaţii de concentrare, gânduri de vinovăţie excesivă, de inutilitate sau scăderea încrederii în forțele proprii, sentimente de lipsă de speranţă, uneori şi gânduri de auto-vătămare sau de sinucidere.


În afară de stările trăite de pacient, în diagnosticul depresiei sunt importante și informațiile primite de la cei apropiați care observă frecvent schimbări în comportamentul pacientului, acesta devenind din ce în ce mai retras, mai putin implicat în activitățile obișnuite, mai putin comunicativ, mai apatic, „mai lipsit de viață”, își construiește relații armonioase din ce în ce mai greu, devine suspicios, iar timpul alocat propriei persoane, familiei, prietenilor, relaxării devine din ce în ce mai redus.
Voința este diminuată la acești pacienți, astfel că aceștia nu mai pot îndeplini sarcinile zilnice, în cazuri grave putând ajunge la pierderea completă a independentei funcționale, „stau cu ochii în tavan”, de aceea necesită sprijin din partea celor din jur.
Este recomandată evitarea unor expresii precum „totul este în mintea ta” sau „trebuie să ai voință”, pentru că acestea pot induce stări de frustrare suplimentare atunci când pacientul nu reușește să realizeze ceea ce i se spune, fiindu-i accentuate sentimentele de lipsă de speranță în privința vindecării și încrederea în forțele proprii.
Unii apelează la tratamente pe baza de plante și își autoadministrează medicamente despre care doar au auzit că ar ajuta în astfel de cazuri. Acest fapt duce de multe ori la întârzierea prezentării la medic și la agravarea simptomelor.
Unul din simptomele cele mai frecvente pentru care se recurge la automedicație este insomnia, care prin efectul bulgărelui de zăpadă poate declanșa alte simptome din cadrul sindromului depresiv.
De multe ori depresia se însoțește de anxietate sau tulburări ale consumului de substanțe, precum alcoolul sau alte substanțe psihoactive, acestea accentuând stările depresive și conferind șanse mai reduse de răspuns la medicația antidepresivă.
O formă particulară de depresie o reprezintă depresia postnatală, care prezintă simptome asemănătoare însoțite de anxietate, sentimente de neîncredere sau neputință, care se prelungesc și pot apărea chiar la câteva luni după naștere, perioadă în care proaspăta mamă se confrunta cu situații noi, își face griji pentru viitorul ei și al copilului, trăiește teama de a nu fi o „mama rea” sau se simte copleșită de sarcinile care îi revin în noul rol.
Acestea pot afecta întreaga familie, putând duce la relații dizarmonice sau în situații mai severe se pot complica cu suicidul.
De aceea este recomandat consultul la un medic psihiatru, care în funcție de particularitatea cazului poate recomanda un anumit tip de tratament sau intervenții psihoterapeutice.

Se poate trata depresia?


În primul rând o persoana care suferă de depresie necesită o evaluare clinică, atât din punct de vedere al sănătății mentale, cât și din punct de vedere al sănătății fizice, fiind necesare analize de sânge sau alte investigații de laborator, de multe ori depresia fiind consecința unor alte afecțiuni fizice.
În urma acestei evaluări se întocmește un plan terapeutic pe termen scurt și lung. Cele mai frecvente metode de tratament constau în promovarea unui stil de viață sănătos prin exerciții fizice, practicarea unui sport, exerciții de relaxare, cititul, igiena somnului, dieta echilibrată, promovarea unei interacțiuni sociale cât mai bune, psihoterapia și medicația antidepresivă. Trebuie menționat ca medicația antidepresivă nu provoacă dependență.
Exista o varietate mare a medicamentelor antidepresive, din care se poate alege varianta care se potrivește cel mai bine profilului pacientului, adaptat pentru fiecare în parte, raportat și la alte afecțiuni de care acesta suferă și la schema de tratament pe care o urmează. De aceea este importantă evaluarea psihiatrică într-un cadru organizat.
Psihoterapia îl poate ajuta pe pacient sa comunice, să interacționeze social mai ușor, să-și gestioneze mai bine emoțiile, să ia decizii, să găsească soluții pentru problemele de viață, crescându-i astfel gradul de independență.


Material realizat de dr. Rovența-Grivei Costin, medic primar Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu

Vizualizări: 235

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste