(închide)

Dorin Brozbă a aniversat 40 de ani de activitate publicistică

 

Omul de cultură Dorin Brozbă a celebrat pe 25 februarie 2021 împlinirea a 40 de ani (1981-2021) de activitate publicistică! Dumitru (Dorin) Brozbă este unul dintre cei mai fervenți susținători ai culturii din județul nostru, al tinerelor talente din domeniul folclorului, fiind organizator al unor importante festivaluri de-a lungul anilor, dar și un promotor și susținător al sportului gorjean și al echipei Pandurii Târgu-Jiu. 

Dorin Brozbă este autor al mai multor volume foarte importante despre personalități ale Gorjului, realizator al unor filme documentare despre Ecaterina Teodoroiu și Tudor Vladimirescu; de asemenea, realizările sale din domeniul publicisticii vor fi mereu demne de laudă și exemplu de urmat! Trebuie amintit faptul că Dorin Brozbă a fost cel mai tânăr salariat al Termocentralei din Rovinari. Avea doar 16 ani când s-a angajat! După doi ani și câteva luni, debuta în presa locală. Era 28 februarie 1981, și a început să publice în săptămânalul ,,Gazeta Gorjului”, ,,Gorjeanul” din prezent. Își amintește și acum detaliile primului său articol care a fost despre munca energeticienilor din Termocentrala Rovinari. „Debutul în presa de calibru s-a întâmplat în data de 28 februarie 1981, exact la vârsta de 18 ani și jumătate, în săptâmânalul ,,Gazeta Gorjului”, ,,Gorjeanul” de astăzi, cu un material despre munca energeticienilor din Termocentrala Rovinari, unde eram deja salariat din anul 1978. (...) Mulțumesc mult celor ce au contribuit și au girat formarea mea în această frumoasă și dificilă activitate,iar tinerilor jurnaliști de astăzi le urez să depășească bariera celor... 40 de ani de muncă și de satisfacții! O rugăminte!Atunci, când se va întâmpla acest eveniment în viața lor,să nu cumva să nu fiu invitat... Tuturor, sănătate și poftă de viață!”, a spus Dorin Brozbă. Acesta a fost și realizatorul a nenumărate emisiuni, festivaluri etc pentru promovarea artiștilor (de la copii până la adulți) talentați, susținând mereu și cu ardoare folclorul autentic. Din această „lume” s-a retras în 2018, după aproape un deceniu de activitate voluntară de realizator și de producător de evenimente artistice pentru copii. A organizat spectacole importante la București, la Chișinău (Republica Moldova), la Românești (Botoșani), la Târgu Jiu, la Turnu-Severin, la Bălăcești, la Rovinari, la Alunu, la Horezu, la Curtișoara, la Suseni sau la Runcu. Grație acestor spectacole și festivaluri, sute și sute de copii talentați și ambițioși au ajuns adevărați artiști. Demn de amintit este și faptul că s-a implicat și în acțiuni umanitare.

40 (patruzeci)...

Din copilărie, Dorin Brozbă și-a dorit să devină ziarist. A reușit acest fapt și astăzi, după 40 de ani de carieră publicistică, a semnat sute și sute de articole în presa națională și locală, dar, mai ales, lasă urmașilor volume de mare valoare. Desptre cărțile sale, Dorin Brozbă spunea că nu au fost întâmplătoare. Ele sunt dedicate marilor personalități ale Gorjului și ale României, uitate definitive până nu demult. Grație publicistului Brozbă elevii gorjeni și nu numai, au auzit, din nou, despre Ecaterina Teodoroiu, Maria Lătărețu, Maria Apostol sau Filofteia Lăcătușu. Dorin Brozbă a mai scris despre Termocentrala Rovinari sau echipele de handbal și de fotbal ale clubului Pandurii Târgu-Jiu. „Eram un fervent cititor al ziarelor de atunci și întotdeauna apreciam articolele de tot felul, scrise cu decență, cu respect pentru cititor. Îmi doream să cunosc personal jurnaliști pentru a ,,fura” și eu meserie de la dumnealor. Până la urmă, într-un fel, visul mi s-a împlinit la Târgu-Jiu, iar la rândul meu, am scris sute și sute de materiale, în diferite publicații locale și naționale”, spunea Dorin Brozbă într-un interviu acordat jurnalistului Alin Ion. 

Aniversarea celor  40 de ani de activitate publicistică a fost o întâlnire de suflet, prietenii vechi s-au reunit și au rememorat anii trecuți! Felicitări pentru toate realizările din aceste 4 decenii, domnule Brozbă!

Galerie foto






Vizualizări: 737

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste