(închide)

Dumitru Brezulescu, novăceanul care a transformat o localitate săracă într-una prosperă!

 

Novăceanul Dumitru Brezulescu a fost una dintre personalitățile Gorjului, care prin activitatea sa a schimbat destinele a mii de persoane. Brezulescu era caracterizat de Nicolae Iorga drept „iubitor de ţară şi de ţărani“. Întemeierea staţiunii montane Rânca şi, ulterior, construirea «Drumului Regelui», Transalpina de astăzi, sunt legate de numele acestuia. Dumitru Brezulescu a înfiinţat, în localitatea gorjeană Novaci, Banca Populară „Gilortul“, cea mai mare de acest din ţară din perioada interbelică. Dorința lui Dumitru Brezulescu (1879-1916) era să facă din Novaci o localitate model, să ajute țăranii muncitori să își depășească condiția, iar prin înființarea Băncii Populare ”Gilortul” în anul 1902, bazându-se pe o politică financiară orientată spre ajutorarea prin cooperare a localnicilor, a reusit să cumpere Moșia Novaci și să o împartă cu chibzuință si corectitudine novăcenilor săraci.

Primăria Orașului Novaci prin Casa de Cultură Novaci, Obștea Banca Gilortul Novaci și Liceul Teoretic Novaci în parteneriat cu Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Statului organizează pe 20 septembrie 2019 Simpozionul  “140 de ani de la nașterea lui Dumitru Brezulescu”. Evenimentul are loc în amfiteatrul Liceului Teoretic Novaci avand ca invitați reprezentanti ai unor instituții locale si județene, profesori de istorie, reprezentanți ai presei, tineri și localnici interesați de trecutul, prezentul și viitorul orașului Novaci. POtrivit profesorului Elena Basarabă, organizatorii și-au propus să readucă în prim plan personalitatea unui fiu al Novaciului, un model de viață și acțiune, un novăcean care și-a pus viața în slujba comunității, pentru binele semenilor. Acest om, este Dumitru Brezulescu, născut la Novaci în anul 1879, licențiat în drept cu ”Magna cum laude” , doctor în științe juridice la Paris, deputat în anii 1912 – 1916. 

De ce l-au iubit novăcenii pe Dumitru Brezulescu?

DE numele lui Dumitru Brezulescu, un om cu o inteligență ieșită din comun și cu o imensă dorință de a face bine și de a schimba societatea/comunitatea în care trăia, se leagă înființarea Băncii Populare ”Gilortul” în anul 1902. Brezulescu, bazându-se pe o politică financiară orientată spre ajutorarea prin cooperare a localnicilor, a reusit să cumpere Moșia Novaci și să o împartă cu chibzuință si corectitudine novăcenilor săraci. Mintea strălucită a lui Dumitru Brezulescu, ideile sale novatoare au închis ușa sărăciei la Novaci. „Pentru că prin tot ceea ce a făcut în scurta sa viață, a transformat o localitate săracă într-una prosperă, a  sprijinit învățământul local, a  sustinut, organizat  și  a participat la construcția actualei Transalpina pe vechiul drum cunoscut doar de localnici, existent de pe vremea romanilor. Brezulescu a deschis ”porțile” de suflet ale  Novaciului spre contactul benefic cu mari personalități ale acelor timpuri : Nicolae Titulescu, Dr. Ion Cantacuzino, Toma Ionescu, Dimitrie Gusti, Gheorghe Țițeica, Gala Galaction și mulți alții care i-au stat alături pentru a pune în practică ideile sale inovatoare”, a spus Elena Basarbă, directorul Casei de Cultură Novaci. Dumitru Brezulescu este numele emblemă al orașului Novaci. Este omul datorită căruia mulți dintre localnici moștenesc actualele proprietăți.

Lăudat de Iorga şi Spiru Haret

Dumitru Brezulescu a absolvit cu „magna cum laude“ Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, cu lucrarea de licență «Contribuţiuni la studiul proprietăţii în devălmăşie a munţilor noştri». Spiru Haret, Nicolae Iorga şi alţii l-ai lăudat. Lucrarea este o sinteză a năzuinţelor sale de viitor. „Studiile universitare şi le desăvârşeşte prin cei doi ani de doctorat la Facultatea de Drept din Paris, după care se va dedica în întregime ideilor sale din anii studenţiei“, arată Constantin Dârvăreanu, autorul monografiei localităţii Novaci.

În anul II de facultate, Dumitru Brezulescu a înfiinţat Banca „Gilortul“, deoarece fost impresionat de situaţia grea a ţăranilor care erau nevoiţi să se împrumute la cămătari chiar şi cu dobânzi de 120%, pentru a-şi putea lucra pământul. „Dorința lui Brezulescu era să facă din Novaci o localitate model (...) Munca și economia închid ușile sărăciei, spunea. În 1904, la rugămintea sătenilor din Novaci, Consiliul de Administrare al Băncii Populare Gilortul a arendat moșia Novaci-7000 de hectare.(...) Opera cea mai importantă a lui Brezulescu rămâne împărțirea și distribuirea de pământ omului sărac. El a scos oamenii de sub clăcășie, i-a despovărat de camătă. Prin Banca Populară Gliortul s-a dat pământ țăranilor. (...) A fost și deputat și a întruchipat tipul ideal al alesului poporului”, scrie Cnstantin Dârvăreanu în Monografia Orașului Novaci. 

Transalpina și Brezulescu

Cel care a avut pentru prima dată ideea şi iniţiativa construirii drumului care traversează Munţii Parâng-Transalpina de astăzi- a fost Dumitru Brezulescu. Din păcate, planul construirii drumului peste munte a eşuat căci Dumitru Brezulescu moare în mod neaşteptat în anul 1916 la Bucureşti. 

Galerie foto



Vizualizări: 3,429

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste