(închide)

Elevii Lilianei Arapu au împodobit bradul de Crăciun cu ornamente inedite, tricotate de ei!

 

În așteptarea lui Moș Nicolae, elevii meșterului popular Liliana Arapu de la Arcani, au împodobit bradul cu globuțele realizate chiar de ei! Frumoasele ornamente au fost realizate de copii alături de meșterul Liliana Ararpu, din materiale diverse și folosind diferite tehnici. Nu a fost simplu să le facă, dar efortul a meritat, căci ceea ce au realizat este foarte frumos!

Pentru prima dată de când are elevi la atelierul din satul Stroești al comunei Arcani, meșterul popular Liliana Arapu a vrut să le aducă aminte celor mici despre sărbătorile de altădată! Când ea era copil, ornamentele pentru bradul de Crăciun nu se cumpărau, ci fiecare le împletea, le tricota, combina materiale sau folosea nuci și conuri de brad! Era mare bucuria să împodobești bradul cu ce reușeai să creezi! Pornind de la această idee, Liliana Arapu a găsit soluții inedite pentru a realiza unele dintre cele mai frumoase globuțele din material textil, croșetate cu migală și drag, frumos colorate și care au dat bradului din atelierul de la Arcani un farmec aparte! „Am avut astăzi în atelier câteva ore de veselie și am trăit momente frumoase foc! Opt dintre elevii mei au venit să împodobim bradul cu globuri lucrate de ei. Cu unii dintre ei am intrat pe online, pe telefoane, pe video și le-am arătat cum să le facă, alții au mai venit la atelier când s-a putut. Au făcut Moș Crăciuni, oameni de zăpadă, globuțele rotunde, mai multe forme, clopoței, figurine și le-au ieșit toate foarte bine! Am lucrat și eu și am reușit să inventez și o tehnică de a face globurile din mileuri de macrame. Am făcut un glob rotund din mileuri, apoi am bagat la interior un balon pe care l-am umflat și astfel globul s-a făcut rotund perfect. Apoi am fiert gelatină și l-am înmuiat bine în gelatină, care a intrat în macrame. L-am uscat și când am spart balonul, a ieșit un frumos glob din macrame, tare și rezistent! Copiii au mai făcut globuri din nuci și conuri de brad, au lipit pe ele mărgele, funde, fiecare cum a vrut”, a spus, pentru Pagina Olteniei, meșterul Liliana Arapu. 

Meșterul popular predă meșteșugul țesutului copiilor care sunt înscriși la cursurile Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu, secția externă Arcani. În atelierul său are trei războaie de țesut, dintre care cel mai vechi are peste 100 de ani, dar și o mulțime de obiecte vechi, folosite în gospodărie. Le știe rostul fiecăruia și le povestește mereu copiilor la ce erau folosite. De fiecare dată când cei mici vin la atelier, Liliana Arapu îi așteaptă cu dulciuri și suc. La fel a făcut și de această dată, dar fiind în postul Crăciunului, meștera a gătit fasole bătută, a fript pește, a făcut mălai și gogoși și au mâncat toți, la atelier. „I-am așteptat cu bucate de post și după ce am terminat de împodobit bradul, am mâncat împreună! A fost o zi tare frumoasă! Le-am zis că îi aștept să mă colinde în seara de 23 decembrie și le voi da cadouri”, a mai spus meșterul popular din Arcani. 

Datorită unor oameni ca Liliana Arapu tradițiile și meșteșugurile populare se păstrează!

Galerie foto







Vizualizări: 1,121

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste