(închide)

Eroii din Samarinești, omagiați în cadrul unor activități cu adevărat emoționante!

 

Localitatea Larga din comuna Samarinesti este un leagăn de cultură și civilizație în judetul Gorj. Mai multi profesori ai Școlii Gimnaziale Samarinești, structura Larga au gandit un minunat proiect cultural artistic menit sa aduca un omagiu eroilor care si au jertfit viata pentru patrie, in Primul Razboi Mondial. „În anul Centenarului României Mari, la umbra Culei Săvoiu, a bisericuței de lemn cu hramul Sf. Nicolae și în curtea școlii seculare, este cel mai nimerit loc de a aduce un omagiu eroilor din Samarinești, cei care și au dat viața pentru România Mare și pentru a evoca faptele de eroism ale înaintașilor alături de elevii noștri, membrii comunității locale și a cadrelor didactice din județul Gorj”, transmit organizatorii Simpozionului județean-evocare istorică „LARGA – un secol de istorie, spiritualitate și educație pe Valea Motrului”.

La Școala Gimnazială Samarinești, structura Larga, dar si la bisericuta din sat a avut loc sambata, 27 octombrie, Simpozionul județean-evocare istorică „LARGA – un secol de istorie, spiritualitate și educație pe Valea Motrului”. Manifestarea cultural-artistica s-a derulat la inițiativa directorului Școlii Gimnaziale Samarinesti, structura Larga-profesor Florin Raț și a profesoarelor Ciopac Emilia și Giurcau Alina. Au fost prezenți la simpozion Jianu Gheorghe, primarul comunei Samarinesti, preotul de la Larga, Ovidiu Popescu, dar și preoții de la Samarinesti și Tirioi, care alaturi de ceilalti participanti au cinstit memoria celor 51 de eroi din Samarinesti, care si-au dat viata pentru patrie în Primul Război Mondial. Au fost prezente si cadrele didactice implicate in proiect: Paulis Nicoleta, Barnoiu Maria, Raț Jana, Negrea Gabriela, Tița Paula, Popescu Amelia, referent Balaban Eugenia și profesor coregraf Petre Pistol. Invitata de onoare al evenimentului a fost profesorul Despina Savoiu, urmașa familiei de boieri și intelectuali Savoiu. Toată activitatea s a derulat sub coordonarea Inspectoratului Școlar Județean Gorj, inspector de specialitate, Ciobanu Cristian și a Societății de Științe Istorice, filiala Gorj, iar parteneri în acest proiect au fost Școala Gimnaziala Nr. 1 Motru și Școala Gimnaziala Dragotesti.

O parte a activitatilor au avut loc la biserica monument istoric din satul larga. « Scoala Primara de la Larga este înființată în 1921, iar biserica de lemn și Cula Savoiu sunt construcții de secol XIX. Din spusele doamnei Despina Savoiu, bisericuța se lemn ar fi mult mai veche, din secolul XV, intenționând sa contribuie la renovarea acesteia cu sprijinul Mitropoliei Olteniei. Acest eveniment sta sub semnul Centenarul României Mari și este un moment dedicat omagierii eroilor din Samarinesti, 51 la număr, care s-au jertfit pentru România Mare”, a spus directorul Florin Raț. In total, la simpozion si la manifestarile cultural artistice au luat parte 50 de elevi si zeci de profesori. « Unul din scopurile acestui proiect a fost acela de a avea un impact în formarea unor atitudini conştiente de respect față de simbolurile naționale, față de trecutul, cultura și civilizația românească și de istoria locală în anul Centenarului României Mari », a mai declarat directorul Școlii Gimnaziale Samarinești, structura Larga.

Galerie foto









Vizualizări: 2,003

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste