(închide)

Eveniment cultural-artistic dedicat lui Brâncuși, la Muzeul Curtișoara! Participă artiști importanți din România

 

Simpozionul Internaţional de Sculptură, Pictură și Grafică din cadrul Atelierelor Brâncuşi, ediția 2019 se va desfăşura în perioada 12 august – 3 septembrie. Simpozionul este structurat pe două ateliere: Atelierul de sculptură, care va începe pe data de 12 august și va fi găzduit de Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, și Atelierul de pictură și grafică, începând cu data de 26 august, în stațiunea montană Rânca.

În cadrul Atelierului de sculptură vor participa doi artişti plastici profesionişti din România: Ion Iancuț și Carmen Tepșan. Curatorul atelierului de sculptură este, ca şi în anii trecuţi, Vlad Ciobanu, sculptor profesionist, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Sculptorul Ion Iancuț este o personalitate artistică bine cunoscută în țară și în afară. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București în anul 1974. Pe parcursul a peste patru decenii, a creat în taberele de sculptură de la Măgura, Lazarea, Arcuș, Hobița, Căsoaia, Burgas (Bulgaria), Soveja, Oarba de Mureș, Dumbrava Sibiului, Visnerysbacy (Cehoslovacia), Leipzig și Iserlohn (Germania), Apeldoorn (Olanda), Mtheta (Gruzia), Otaru-Hokaido (Japonia) ș.a. Criticul de artă Constantin Prut consideră că prin viziunea sa „dantescă și protestatară, totodată, pe care unii o numesc expresionism, dar care, ca atitudine estetică și morală, este veche de când lumea, Iancuț aparține acestei ilustre falange de conștiițe artistice, care se nutresc din acest malefic marasm al lumii, cu speranța că strigătul său va fi odată vindecător!”
Carmen Tepșan este, de asemenea, absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. A participat la peste 150 de expoziții personale și de grup, în țară și străinătate, precum și la peste 40 de simpozioane de sculptură naționale și internaționale, dintre care amintim pe cele din Turcia, Egipt, Argentina, Germania, Guatemala, Mexic ș.a. Criticul de artă Luiza Barcan apreciază că sculptorița Carmen Tepșan este „cerebrală, cu un simţ exersat al proporţiilor armonioase, îşi plasează sculptura undeva pe graniţa uneori fragilă dintre figurativ şi non-figurativ, o sculptură ce intră într-un dialog plin de substanţă cu spaţiul pe care-l cucereşte şi subordonează”.
„Atelierele Brâncuşi” este un proiect multi-art dedicat lui Constantin Brâncuşi, concretizat prin simpozioane naţionale şi internaţionale, precum şi ateliere creative pentru artiştii profesionişti. În cadrul acestor manifestări se urmărește, în același timp, și stimularea creativităţii şi a creaţiei artistice în rândul tinerilor, elevi şi studenţi din sectorul arte vizuale, literatură, ştiinţă etc., cu scopul valorificării la nivel naţional şi internaţional a potenţialului oferit de Ansamblul brâncuşian şi elaborarea unor materiale documentare şi de cercetare având ca bază moştenirea brâncuşiană.
Proiectul este gândit ca un omagiu adus lui Constantin Brâncuşi, a cărui operă de valoare universală excepţională a devenit un reper în timp al unei depline conştiinţe artistice româneşti, iar prin ridicarea lui la cota unui eveniment de înaltă ţinută artistică, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, promovează Ansamblul sculptural de la Târgu Jiu ca operă fundamentală în creaţia brâncuşiană. Alături de George Enescu şi de Mihai Eminescu, personalitatea lui Constantin Brâncuşi revelează, în plan spiritual, un dat al fiinţării româneşti şi a raporturilor noastre cu universalul.
Deschiderea oficială a atelierului de sculptură va avea loc în data de 12 august, ora 13:00, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara.

Vizualizări: 707

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste