(închide)

GorjFest al copiilor Țicleni sau despre păstrarea tradițiilor strămoșești și iubirea de frumos

 

Zeci de copii au participat la atelierele de pictură, olărit și țesut din cadrul manifestării GorjFest al copiilor Țicleni, cea de-a doua ediție-2022, care a avut loc în curtea Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Țicleni. La fel ca și anul trecut, organizatorii evenimentului au fost: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria și Consiliul Local Țicleni, Casa de Cultură Țicleni, Școala Populară Tg-Jiu, Palatul Copiilor Târgu Jiu, Școala Gimnazială Țicleni și Parohia Țicleni- Biserica Sf Gheorghe. 

Zile cu mare bucurie au fost la Țicleni, pe 18 și 19 iulie 2022, când a avut loc a doua ediție a GorjFest al copiilor. La manifestarea cultural-artistică au participat Liliana Arapu, meșter popular țesător și Dumitru „Tică” Coneru, meșter olar (originar din Găleșoaia, vechiul centru de olărit al Gorjului) din partea Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu, profesorul Cristina Ciolacu și profesorul Pompiliu Ciolacu de la Palatul Copiilor Târgu-Jiu, artistul Teodor Dădălău de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și  Corina Preda Perianu (restaurator la Muzeul Național de Artă București) și Clara Brodeală-care au participat și la prima ediție a GorjFest al copiilor. Cu multă răbdare, pricepere și talent, artiștii și meșterii populari prezenți le-au arătat copiilor cum să picteze pe sticlă și hârtie, tehnici de olărit și de țesut, iar cei mici au fost dornici să învețe. 

„Am participat și anul trecut și am pictat o icoană pe sticlă. Doamna Cristina Ciolacu a avut mereu răbdare cu noi și ne-a învățat. Apoi am mers și la doamna care țesea cla război și am încercat să fac și eu. Este greu, dar mi-a plăcut”, a spus unul dintre copiii care au participat la atelierele de creație din curtea Bisericii Sf. Gheorghe Țicleni. De la cei doi artiști iconari, copiii au aflat și numeroase informații despre istoria icoanelor din Gorj și a felurilor în care țăranul le-a confecționat și pictat de-a lungul istoriei. Cristina Ciolacu, profesor la Palatul Copiilor Târgu-Jiu, a participat ca voluntar la această manifestare cultural-artistică de la Țicleni.

„Au fost două zile foarte frumoase, în care copiii au învățat multe lucruri noi, care i-au încântat. Gorjfest al copiilo, organizat la Țicleni, în Parcul Bisericii Sfântul Gheorghe, a fost despre bucuriile care îmbogățesc sensul vieții, a fost despre frumos, dăruire, meșteșuguri, talent. De asemenea, a fost despre păstrarea tradițiilor și despre cât de important este trecutul pentru a îți putea edifica un viitor durabil. Trebuie să prețuim meșteșugurile și tradițiile noastre strămoșești, iar copiii au aflat aceste lucruri. (...) Mulțumesc domnului primar Radu pentru sprijin și doamnei Cristina Negreanu. Le mulțumesc din suflet tuturor celor care au participat la buna organizare și desfășurare a acestui eveniment, copiilor și familiilor lor. Am avut alături oameni frumoși la suflete, artiști, oameni adevărați care au tot respectul și admirația mea. De la an la an, GorjFest al copiilor va fi și mai interesant!”, a spus preotul Dragomir Țicleanu, parohul Parohiei Țicleni.

 https://www.paginaolteniei.ro/articol/gorjfest-copii-ticleni-2021-sau-despre-bucurii-car_6240.html

http://www.gorjtv.ro/2022/07/18/gorjfest-ticleni-2022/

 

Galerie foto
















Vizualizări: 734

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste