(închide)

Irina Trușcă, asistent medical, la SJU Târgu-Jiu, de 40 de ani: „Dacă te interesează doar partea financiară când alegi această meserie, ai dat greș din start!”

 

Ziua Internațională a Asistentului Medical este celebrată anual, în întreaga lume, pe 12 mai. În cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu sunt angajați 626 de asistenți medicali, care au un rol foarte important în acordarea asistenței medicale în sistemul sanitar. Aceștia au, de asemenea, un rol important și în promovarea și menținerea sănătății, dar și în prevenție. Asistenții medicali sunt responsabili de bunăstarea, siguranţa, examinarea și tratarea corectă a pacienţilor.

Zeci de asistenți medicali de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu și-au construit cariera în această unitate medicală.

Asistentul medical Ioana (Irina) Trușcă și-a început cariera în 1979 la Sanatoriul Dobrița, iar din 1982 lucrează la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu. Ca asistent medical pe Blocul Operator din clădirea Tudor Vladimirescu lucrează din 1983 și spune că a avut mereu lucruri noi de învățat. Partea de chirurgie a atras-o întotdeauna și nu s-a plictisit niciodată. „Am ales cel mai bine când am decis să urmez această cale. Ca să fii un bun asistent, în opinia mea, trebuie să nu te lași purtat de ceea ce știi și să consideri că nu mai ai nimic de învățat! Trebuie să știi să lucrezi în echipă, să fii o persoană dedicată meseriei, să tratezi pacienții ca și cum ar fi membri ai familiei tale. Dacă te interesează doar partea financiară când alegi această meserie, ai dat greș din start. Trebuie să pui suflet în ceea ce faci, altfel nu se poate! Nu m-am gândit niciodată să plec în străinătate, deși am avut oferte. Mulțumirea mare este ca, atunci când mergi pe stradă, întâlnești foști pacienți care îți mulțumesc!”, a declarat Ioana Trușcă.
În perioada pandemiei, descrisă de mulți ca fiind cea mai grea din întreaga carieră, asistenții medicali au dat dovadă de curaj, răbdare, putere, empatie, conștientizând riscurile acestei profesii, provocările, dar și succesele echipei medic-asistent-infirmier.

Irina Trușcă este descrisă de colegii săi drept un om foarte corect, profesionist, empatic. A îmbinat de-a lungul anilor viața profesională cu viața de familie, are o fiică (arhitect). 

Asistent medical cu 42 de ani vechime

Asistentul medical Viorica Glaje, de exemplu, lucrează în Spitalul Județean de 42 de ani. Din 1982 este angajată a Secției Boli Infecțioase și spune că a ales foarte bine. „Este o meserie pe care am făcut-o mereu cu drag, îmi place să lucrez la patul bolnavului, să am grijă de dumnealor. Nu am spus nici măcar o dată că aștept pensia. Am avut noroc de un colectiv deosebit pe Secția Boli Infecțioase, ceea ce contează mult. Pentru un asistent medical este o mare bucurie când pacienții pleacă sănătoși din spital, suferi pentru fiecare pacient în parte când îi ai în grijă. Înveți să te detașezi, dar, ca să fii un asistent medical bun, trebuie să fii empatic, să fii corect, să iubești oamenii. Doar așa îți poți face meseria bine! Să fii asistent medical nu înseamnă doar a face injecții și tratamente, trebuie să înțelegi și să asculți pacientul, să îl respecți”, a afirmat Viorica Glaje, asistent medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.
La fel ca pentru majoritatea asistenților medicali, perioada celor doi ani de pandemie a fost cea mai grea și pentru Viorica Glaje: „Nu are termen de comparație. Au fost greu de suportat și echipamentele și suferința din jur. Mă rog la Dumnezeu să nu se mai repete vreodată această perioadă”.

Urăm un sincer La mulți ani, multă sănătate, putere de muncă și cât mai multe împliniri profesionale tuturor asistenților medicali din Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, cât și celor din celelalte unități sanitare din județul Gorj!

Galerie foto




Vizualizări: 9,656

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste