(închide)

Măsuri de prevenire a pestei porcine în Mehedinți și Gorj

 

Având în vedere confirmarea unui focar de pestă porcină africană în comuna Secu, judeţul Dolj şi după luarea măsurilor de primă urgenţă pentru împiedicarea extinderii sale în Mehedinţi, prefectul judeţului Nicolae DRĂGHIEA a convocat în şedinţă extraordinară Centrul Local de Combatere a Bolilor Mehedinţi.

Directorul DSVSA Mehedinți face apel la populație să nu intre în panică, deoarece pesta porcină africană nu a ajuns în Mehedinți și vor fi luate toate măsurile necesare pentru ca situația să rămână sub control. De asemenea, populația trebuie să respecte toate indicațiile medicilor veterinari și să evite transportul de suine. Prefectul de Mehedinți a prezentat măsurile de prevenire luate în cele patru comune învecinate cu judeţul Dolj şi a informat despre situaţia petrecută în comuna Brezniţa Motru, unde un cetăţean a adus în mod ilegal porci din comuna Secu, judeţul Dolj. „Chiar dacă prezenţa virusului nu a fost confirmată în judeţul Mehedinți, în conformitate cu procedura legală, această situaţie a dus la luarea deciziei de ucidere a tuturor porcilor din gospodărie. Deşi măsurile de prevenire au fost larg mediatizate şi au fost traşi la răspundere cei care le-au încălcat, autoritățile solicită fiecărui cetăţean să respecte regulile de prevenire, fiind singura cale de împiedicare a pătrunderii virusului în judeţul nostru”, se spune într-un comunicat de presă. 

 Și în GORJ autoritățile au mărit măsurile de precauție: „E motiv de îngrijorare. De vineri avem control în trafic la intrarea dinspre Dolj. Voi fi personal acolo, voi discuta cu autoritățile locale din Ionești și Tântăreni dar pericol există din cauză faptului că oamenii s-ar putea să nu respecte restricțiile impuse și mă refer la circulația animalelor și restricții privind intrarea persoanelor în zonele cu focar, consumul de carne și produse din carne din zona cu focar. Dacă s-ar respecta aceste lucruri, eu zic că vom mai lungi perioda de pătrundere a virusului și în județul nostru. Noi, DSV împreună cu IPJ și Jandarmeria vom fi permanent la intrarea dinspre Dolj, vom verifica toate mijlocele ce tansportă animale sau produse din carne. Momentan nu am depistat niciun mijloc de transport cu probleme”, a declarat directorul DSVSA Nicolae Călescu, șeful DSV Gorj.

Vizualizări: 305

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste