Membri ai Ansamblului Focloric „Maria Apostol”, manifestări în memoria „nemuritoarei” din Runcu
Zeci de elevi care fac parte din Ansamblul Focloric „Maria Apostol” din comuna gorjeană Runcu, alături de profesorul Constanța Pobîrci, au organizat o serie de activități cultural-artistice dedicate memoriei marii artiste care ar fi împlinit 64 de ani pe 11 august.
Chiar în ziua de 11 august, ziua de naștere a „nemuritoarei de la Runcu”, elevii care fac parte din Ansamblul ce îi poartă numele de mai bine de 12 ani, au mers alături de profesoara Constanța Pobîrci, cea care îi coordonează, la mormântul marii artiste. Aici, preotul a săvârșit o slujbă de pomenire care i-a emoționat pe cei prezenți. De asemenea, poetul Sabin Firiza și învățătoarea Maria Sîrbu din Dobrița au susținut scurte prelegeri despre Maria Apostol. „De acolo, de unde este ea, din Rai, Maria Apostol ne vede și vede că nu am uitat-o și că ducem mai departe tradițiile din Runcu său iubit! Am vrut să marcăm așa cum se cuvine ziua în care marea artistă ar fi împlinit 64 de ani și am mers cu copiii din Ansamblul care îi poartă numele la mormântul său. Preotul a făcut o frumoasă slujbă de pomenire. A fost plin de emoții momentul. Apoi, cu sprijinul domnului primar Adi Câmpeanu, care ne-a pus la dispoziție microbuzul, am mers și la Casa Memorială maria Apostol. Am jucat câteva hore în cnstea sa”, a spus, pentru Pagina Olteniei, Constanța Pobîrci din Runcu. Pe 14 august, marți, membrii Ansambului Maria Apostol vor susține un frumos spectacol la Căminul de Bătrâni de la Dobrița și le vor face vârstnicilor de acolo o mare bucurie. „Pe 15 august, vom fi la Festivalul concurs de la Tismana și vom concur! Sperăm să ne întoacem câștigători”, a mai menționat Constanța Pobîrci. Profesorul Nicolae Turtoi este principalul coordonator al Ansamblului Folcloric Maria Apostol, înființațt în urmă cu mai bine de 12 ani și din care fac parte 40 de elevi și adolescenți cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani. Ei sunt dansatori, dar și soliști talentați.
Nemuritoarea din Runcu-Gorj
Maria Apostol s-a născut pe 11 august 1954 și a debutat în muzică la frageda vârstă de 5 ani, pe scena Căminului cultural Runcu, iar până la 14 ani a obţinut numai locul întâi la toate festivalurile concurs din Gorj. La 16 ani, a obținut primul premiu cu adevărat important, căci a concurat alături de alți 600 de copii. La Năvodari, a obţinut locul întâi pe ţară, iar la 19 ani, Maria Apostol a obţinut Trofeul „Floarea din grădină”, cea mai înaltă distincţie naţională acordată unui tânăr artist. Din toamna anului 1973 şi până în anul 1990 a activat la Ansamblul Artistic „Rapsodia Română” din Bucureşti. Repertoriul Mariei Apostol conţine peste 200 de cântece de mare sensibilitate artistică, piise cantate și pe scenele din Polonia, Anglia, Franţa, Germania, Italia, Grecia, Israel, Rusia, Iugoslavia, Cehoslovacia, Austria, Ungaria şi Bulgaria. Maria Apostol a decedat la numai 39 de ani, iar muzica populară românească a suferit o grea pierdere, mai ales că era socotită de către specialişti, precum şi de marele public o demnă urmaşă a altor două celebre gorjence, Maria Lătăreţu şi Filofteia Lăcătuşu. „Cariera sa de profesionist redutabil a strălucit preț de două decenii, aidoma unei stele, printr-o asiduuă muncă de creație. Chiar dacă artista s-a stins devreme, iubitorii cântecului adevărat îi poartă un loc special în inimi. Maria Apostol va rămâne nemuritoarea din Runcu-Gorj!”, a spus Dorin Brozbă, autorul volumului „Maria Apostol, nemuritoarea din Runcu-Gorj!”.