(închide)

Membri ai Ansamblului Nedeia, la Festivalul Brânzei și Țuicii de la Rășinari!

 

Duminica, 25 august 2019 , o parte a Ansamblului Folcloric ”Nedeia” al Casei de Cultură Novaci alături de alte formatii din zona păstorească de pe versantii nordici și sudici al Carpaților Meridionali va participa la Festivalul Brânzei și al Țuicii organizat de primăria localității Răsinari, judetul Sibiu. Rășinariul, una dintre cele mai pitorești așezări sibiene își asteaptă oaspeții cu produse traditionale românesti, precum tocana și bulzul, preparat în fața publicului de primarul așezării ajutat de spiridușii Ansamblului Folcloric Călușerii din Rășinari, buni prieteni ai novăcenilor. Tinerii dansatori din Novaci vor fi alaturi de prietenii sibieni chiar duminică, având ocazia de a prezenta acestora frumusețea tainică a dansurilor ciobănești păstrate cu sfințenie la sudul Meridionalilor.

Pentru că sute de ani novăcenii și șugăjenii care ”au zis” impreună din fluier codrilor și izvoarelor repezi din Munții Lotrului în timp ce pășteau turmele în zona Valea Frumoasei – Slimoiul – Tărtărău – Poiana Muierii – Obârșia Lotrului, nu pierd ocazia să se întâlnească și să doinească așa, ca pe timpuri. Duminică, renumiții fluierași din Șugag vor da glas dorurilor stranse și transmise veacuri de-a rândul cântând la fluier, iar tinerii din Novaci vor dansa aceleași dansuri pe care părinții și bunicii lor le jucau cândva la nedeie sau în vatra stânii. Rădăcinile novăcenilor, adânc infipte in țărâna Ardealului, prietenia lor trainică cu ”cel mai apropiat vecin” de peste munți încă mai scot la iveală esența tare a frăției românilor olteni si ardeleni, marcată pe ritmuri folclorice păstoresti. 

            La Șugag, cele două grupuri de membri ai Ansamblului Nedeia, reunite vor merge ”la joc” în sat,  cu fete și băieti din Șugag. 

            In seara zilei de 25 august 2019, întreg Ansamblul Folcloric ”Nedeia ” este așteptat în tabăra de la Luncile Prigoanei, aproape de pârtia de pe muntele Șureanu. Datorită demersurilor Primăriei Orașului Novaci, cei aproape 60 de tineri dansatori vor petrece gratis două zile la munte, vor avea ocazia să socializeze, să exerseze noi pași de dans, să facă drumetii și excursii. Vor urca pe Muntele Șureanu, vor vizita stâna ecologică Ștefănescu, vor vizita Mănăstirea Oașa si, ca în fiecare an vor merge pe Valea Frumoasei, vor privi apele linistite si limpezi ascultând descrierile lui Mihail Sadoveanu citite de câtiva tineri, membri ai trupei, pasionati de teatru. Cele doua zile de relaxare oferite dansatorilor de Primăria și Consiliul Local Novaci, sunt dovada aprecierii de care se bucură activitatea fiecarui membru al ansamblului folcloric în cadrul comunității novăcene. Munca acestor tineri, prezenta lor pe diverse scene, evolutiile scenice apreciate de spectatori îndragostiti de folclor reprezintă o carte de vizită a orasului Novaci, pe care doresc tot mai mulți vizitatori ”să o deschidă” , venind la spectacole și în ultimul timp chiar la repetiții.

Vizualizări: 1,033

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste