(închide)

Modificări legislative în domeniul ordinii și siguranței publice

 

Anul 2020 a adus importante modificări legislative pentru polițiști prin publicarea Legii nr. 192 în Monitorul Oficial, iar noile reglementări modifică și completează Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române.

În acest sens, modificările aduse Legii nr. 61/1991 vizează cuantumul amenzii pentru unele contravenții, cu posibilitatea prestării de activități în folosul comunității ca alternativă la sancțiunea contravențională cu amendă (între 50 - 150 de ore).

Referitor la Legea nr. 218/2002, apar completări cu privire la atribuțiile polițiștilor în raport cu protejarea vieții, a drepturilor și libertăților cetățenilor. Astfel, sunt introduse 13 articole suplimentare privind modul de acțiune al polițiștilor în diverse situații: controlul corporal al persoanei, al bagajelor și al vehiculelor; situații în care polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei; conducerea la sediul poliției a unei persoane; situațiile în care polițistul poate folosi mijloacele de intervenție din dotare sau poate pătrunde într-o locuință sau într-un spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică/juridică etc.
Actul normativ stabilește la art. 326 drepturile de care beneficiază o persoană condusă la sediul poliției, etc

Galerie foto


Vizualizări: 754

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste