(închide)

Motreanul Eduard Moescu, campion la paraciclism: „Am câștigat diverse competiții, dar cred că cea mai importantă este cea cu mine însumi!”

 

Gorjeanul Eduard Moescu este un tânăr care a reușit de-a lungul anilor să câștige una dintre cele mai importante „competiții” din viața sa: aceea cu el însuși! S-a născut la Motru, în 1985 și a absolvit Colegiul Tehnic Motru. În 2001, viața sa a luat o întorsătură neașteptată: din cauza unui accident, un picior i-a fost amputat. Tăria sa de caracter și pasiunea pentru ciclism l-au ajutat și a reușit să transforme acest eveniment tragic într-o provocare! Din 2014, Eduard Moescu, stabilit între timp în Italia, participă la competițiile de paraciclism și a câștigat și numeroase premii!

Campionul Eduard Moescu s-a născut în România, mai exact în municipiul Motru din județul Gorj, pe 16 noiembrie 1985. Marea sa pasiune au fost mereu bicicletele. A absolvit cursurile Colegiului Tehnic Motru, profesorii și-l amintesc și acum și au numai cuvinte de laudă despre gorjean. În octombrie 2001, viața lui Eduard Moescu s-a schimbat radical. Din cauza unui accident, medicii au decis să îi amputeze un picior, salvându-i astfel viața. După doi ani, Eduard a decis să se mute în Italia și să își facă acolo un viitor. Ajuns în Italia, s-a angajat, și-a făcut prieteni și nu a renunțat niciodată la marea sa pasiune. În decembrie 2006, la atelierul de ortopedie Alfonsi din Italia lui Eduard Moescu i-a fost realizată și furnizată prima proteză a piciorului care îi fusese amputat.

Team Equa și noul drum al lui Eduard Moescu

În Italia, Eduard a descoperit Echipa Equa-cicliști cu dizabilități funcționale care participau la competiții de paraciclism. Paraciclismul s-a transformat într-un sport profesionist în ultimii ani în toată lumea. Prin multă muncă, pasiune și determinarea de a schimba destinul care i se împotrivise cumva, Eduard Moescu a ajuns campion! A devenit în 2014 parte a echipei Equa; de atunci, această echipă îl însoțește și îl modelează ca și campion, colegii îi sunt și prieteni, ca o a doua familie, îl susțin și îl încurajează mereu. De-a lungul ultimilor ani, Eduard Moescu a participat la foarte multe competiții. Parte din ele le-a și câștigat: Turul Italiei în 2015, mai multe locuri în Competițiile Naționale și Internaționale, care i-au permis lui Eduard Moescu să adune puncte în clasamentul mondial, pentru a profita de acestea pentru a se califica la evenimente importante, cum ar fi Cupele Mondiale, Campionatele Mondiale și Jocurile Olimpice. „După cum știți, sunt născut la Motru și am plecat din țară în 2003. (...) În Team Equa am intrat participând ca spectator, din curiozitate la o cursă paralimpică după care mi am zis: cred că aș putea și eu!! De acolo a plecat totul! Făceam sport, nu renunțasem la ciclism, dar nu făceam la nivel de agonism. De atunci viața mea s-a încărcat mult mai mult, căci pentru a reuși și a sta la un anumit nivel, mă antrenez câteva ore zilnic cu un program bine pus la punct de un preparator atletic”, a declarat, pentru Pagina Olteniei, campionul Eduard Moescu.
În prezent, la nivelul clasamentului cicliștilor paralimpici, Eduard Moescu ocupă locul 9 și acum se pregătește pentru Campionatul Mondial din Olanda din septembrie. Principalul său obiectiv este calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. „În cariera mea am câștigat diverse competiții, dar cred că cea mai importantă este cea cu mine însumi pentru că am reușit să depășesc acest inconvenient oferit de viață!”, a spus Eduard Moescu.

Campion național în România

Își dorește mult să reușească să se califice la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Una dintre competițiile din vara aceasta a fost cea de la Sibiu, acolo unde Eduard a câștigat titlul de campion național: „Obiectivul meu principal este calificarea la jocurile olimpice de la Tokyo din 2020. Anul acesta am participat la Campionatul Național din România unde mi a fost oferit titlul de campion național. Este o mare satisfacție pentru mine. Sper să fiu un exemplu pozitiv pentru toate persoanele care întâmpină dificultăți în propria viață și sunt convins că acestea pot fi depășite”, a afirmat campionul la paraciclism.

Galerie foto






Vizualizări: 5,620

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste