(închide)

Nedeia de Sânziene, la Novaci! Eveniment cu tradiție în viața novăcenilor

 

Ziua Universală a Iei, piesă simbol a portului popular local, va fi celebrată la Novaci, VINERI, 24 iunie, de la ora 10,00, în parcul din fața primăriei unde va avea loc și ”Nedeia de Sânziene”!

NOVĂCENII vor asista la un eveniment cu tradiție in viața crescătorilor de animale pentru care sărbătoarea Sânzienelor înseamna, bucurie, dragoste de viață, ocazia de a transmite urmașilor obiceiurile locului. Dis de dimineață fetele vor merge desculțe la cules de sânziene, se vor spăla pe față cu roua de pe flori să fie frumoase tot anul, apoi vor prinde florile în păr si vor veni la nedeia din sat.

La ora 10.00, va începe petrecerea pe ritmuri cu specific local. Vor fi prezenți la nedeie soliști locali de muzică populară, tineri îndrăgostiți de cântecul fluierului, copii si tineri pentru care dansul popular reprezintă o formă de exprimare a bucuriei de a trăi. Pentru a marca Ziua Internațională a Iei mai multe fete vor prezenta într-o paradă, ii, care se poartă cu mândrie în Gorj. Simbol al respectului pe care îl purtăm iei, parte componentă a costumului nostru popular, îndemnăm pe toți cei care doresc să participe la nedeie să îsi pună cea mai frumoasă ie și să vină în parcul primăriei din orașul Novaci, a transmis profesorul Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură Novaci.

Vizualizări: 744

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste