(închide)

Obștea Moșnenilor Colibășeni are sediu nou în comuna Scoarța!

 

Obștea Moșnenilor Colibășeni, cu sediul în Comuna Scoarța, sat Colibași, str. Colibașul de Sus, nr. 17, județul Gorj, a inaugurat sâmbătă noul sediu. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 18 mai 2019, începând cu ora 11:00 și a debutat cu slujba de sfințire. Cu această ocazie s-a  desfășurat  și ședința Adunării Generale Ordinare a obștii, având pe ordinea de zi mai multe puncte, între care: aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2019, modificarea și completarea Statutului obștei.  La manifestări au participat membri ai obștii, dar și reprezentanți ai administrației publice locale, precum și alți invitați. 

Obștea Moșnenilor Colibășeni este atestată documentar ca proprietară a munților Turcinul Mare și Turcinul Mic începând din anul 1727, stabilindu-se vecinătatea cu celelalte obști, dreptul său de proprietate fiind confirmat și în Monitoarele Oficiale nr. 54/09.06.1912 și nr. 76 din 05.07.1914, iar în vechiul și noul statut, este prevăzut că drepturile nu pot fi înstrăinate decât între moșneni din cadrul obștii.

Proprietatea Obștii Moșnenilor Colibășeni se află pe teritoriul comunei Mălaia, județul Vâlcea și are următoarele vecinătăți: la nord: Obștea Repezi-Fratoșteanu, la sud: pârâul Latorița, la est: Obștea Repezi-Fratoșteanu și pârâul Înșirata, la vest: pârâul lui Tocan. Proprietatea obștei este formată din terenuri cu vegetație forestieră (păduri, pășuni și terenuri stâncoase), aflată în munții Turcinul cel Mare sau De la Deal și Turcinul cel Mic sau De la Vale, având o suprafață de 1488 stânjeni mici, echivalentă cu 1187 ha, din care 477 ha pășune și gol alpin și 710,07 ha pădure.

„Averea Obștii moșnenilor colibășeni este deținută astăzi în coproprietate de 175 membri și este condusă de un Consiliu al reprezentanților moșnenilor format din 5 membri. Pe viitor obștea își propune îndeplinirea în continuare a obiectivelor sale statutare privind administrarea și exploatarea în comun a proprietății devălmașe, dezvoltarea economică, culturală și socială a comunității de moșneni, promovarea artelor, tradițiilor, culturii moșnenilor, protejarea mediului și a naturii”, a declarat președintele obștii, Constantin Neicuși.

Galerie foto





Vizualizări: 610

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste