Pasionat și de pian și matematică, Luca din Novaci va participa la Olimpiada Internațională de Limba Franceză

 

Elevul Abdulhadi Mohamed sau Luca, așa cum îl strigă toți cei care îl cunosc și apreciază, va reprezenta România, alături de alți patru elevi, la Olimpiada Internațională de Limba Franceză, care va avea loc în perioada 7-9 decembrie 2021. Aceasta se va desfășura în mediul online, fiind organizată în parteneriat, de către Centrele Regionale Francofone (CREF) ale OIF din Europa Centrală și de Est (CREFECO), Asia-Pacific (CREFAP), Africa și Orientul Mijlociu (CREFAMO) și de Conferința miniștrilor educației ale statelor și guvernelor din Francofonie (CONFEMEN). Vor participa 23 de țări cu echipe formate din cinci elevi. Olimpiada va consta în două probe: o probă scrisă individuală – redactarea unui eseu argumentativ și o probă orală pe echipe naționale, care constă în simularea unei dezbateri televizate, pe o temă trasă la sorți dintr-o listă de teme transmise în prealabil de către organizatori.

Gorjeanul Luca este elev în clasa a XI-a, la profilul matematică-informatică, la Liceul Teoretic Novaci. În perioada 8-30 noiembrie echipa de olimpici a participat la atelierele de pregătire cu profesorii selectați pentru pregătirea lotului olimpic, precum și la atelierele organizate de către Bureau International Jeunesse. Luca este pregătit de profesorul îndrumător Tomescu Oana-Raluca. Elevul din Novaci este pasionat de pian și limba franceză, dar și de matematică. Profesorii săi îl descriu pe Luca drept un tânăr de excepție.

„Toată lumea mă cunoaște sub numele meu de botez, Luca. Am 17 ani și sunt elev al Liceului Teoretic Novaci. Am fost crescut în România, dar am fost nevoit să petrec și o parte din copilărie în Franța, după care m-am întors în România. Eram în clasa a VI-a aproximativ când m-am întors în țară. Am trecut și printr-o perioadă mai grea în Franța, am fost discriminat din cauza originilor mele române. A fost o perioadă care mi-a dezvoltat maturitatea emoțională. M-am întors mai târziu în România cu familia mea și a trebuit să învăț să scriu în limba română pentru susținerea evaluării naționale, după care am intrat la liceu. (…) Am mai participat la olimpiada de limba franceză, de două ori, ajungând de fiecare dată la faza națională. De asemenea, am participat și la mai multe concursuri de pian, Festivalul lirei cu briliante, de exemplu, unde am obținut trofeul festivalului. Au fost și concursuri online cum ar fi Giroc Music Art, unde am avut premiul I de excelență și un concurs online internațional Toamna Talentelor, unde am obținut Marele Trofeu la categoria amatori-participi la categoria amatori deoarece nu studiez la un liceu de arte. Parcursul meu la limba franceză, pentru olimpiadă, a fost mai mult o pregătire pentru structurarea eseurilor și pregătirea la partea de oral. Calificarea a fost o surpriză plăcută. Pe lângă munca cu grupul de profesoare și profesori pentru olimpiadă, doamna mea profesoară îmi completează pregătirea cu anumite specificități”, a spus olimpicul Luca, din Novaci.

Cântă extraordinar la pian!

A fost mereu foarte apreciat la concursurile de pian la care a participat. Profesoara sa, Mariana Mănescu, îl descrie ca pe un tânăr strălucit! „L-am întrebat pe Luca, când l-am întâlnit prima dată, ce vrea să se facă și mi-a zis că medic. Dar, ascultându-l cum cânta la pian, i-am zis că este foarte talentat, este olimpic la franceză, la matematică, este foarte inteligent! Are potențial. Este pasionat și are har când vine vorba despre pian! Studiază, este un copil serios, tehnica de interpretare este cu totul deosebită”, a spus profesorul Mariana Mănescu, omul care îi predă pianul pe Luca, într-un interviu acordat GorjExpress TV.

Mult succes la olimpiada internațională de limba franceză și în tot ce faci, Luca!

Vizualizări: 712

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste