(închide)

Sărbătoarea națională Brâncuși la Târgu Jiu

 

Împlinirea a 147 de ani de la nașterea genialului și încă prea puțin înțelesului Constantin Brâncuși va fi sărbătorită la Târgu Jiu în zilele de 17 și 19 februarie, printr-un lăudabil efort comun al instituțiilor de cultură și al mediului universitar, implicate în promovarea acestui unic fiu al Gorjului.

Manifestările încep vineri, 17 februarie, cu două expoziții interesante, organizate la sediul Rectoratului Universității „Constantin Brâncuși”. Prima expoziție cuprinde momente din timpul turnării modulelor Coloanei fără Sfârșit la Atelierele Centrale din Petroșani și a montării lor la Târgu Jiu, între august și septembrie 1937. Imaginile cu Coloana au fost executate de inginerul Ștefan Georgescu-Gorjan, realizatorul tehnic al monumentului, precum și de alți membri ai echipei de montaj. În prezent, aceste fotografii fac parte din arhiva Gorjan.

O a doua expoziție cuprinde lucrări de pictură, grafică, sculptură și schițe ale elevilor Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” din municipiu. Tot în același spațiu se va derula și o proiecție de filme despre viața și opera lui Constantin Brâncuși, patronul spiritual al universității târgujiene.

Duminică, 19 februarie, atunci când sărbătorim la nivel național ziua de naștere a Titanului de la Hobița, iubitorii de cultură se pot bucura de vizionarea unei expoziții de fotografie veche, cu imagini în premieră ale Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” sau Complexului sculptural Brâncuși, așa cum s-a mai numit de-a lungul timpului, expoziție deschisă la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”. Imaginile inedite sunt puse la dispoziție de cunoscutul colecționar local, Ion Țîrlea, cel care administrează și pagina de facebook „Târgu Jiu odinioară”, precum și site-ul cu același nume.

În continuare, va fi lansat romanul „Adio, Europa”, al scriitorului și dramaturgului I.D. Sîrbu, personalitate culturală persecutată de regimul comunist. Ambianța sonoră va fi întreținută de Cvartetul cameral „Accente”. Cu aceeași ocazie va fi lansat albumul de fotografie „În preajma capodoperei”, realizat de Ionel Scăunașu.

Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” organizează, în colaborare cu Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, expoziția „Raportoru 23” a artistului plastic Eugen Raportoru. Curatorul expoziției vernisate la Muzeul Județean este criticul de artă craiovean Cătălin Davidescu. Eugen Raportoru este un artist aparte, din etnia romă, dar cu un talent remarcat de mulți artiști renumiți. Despre sine afirmă: „Pot să spun că sunt cel mai iubit dintre pământeni. Am avut noroc că am avut vecini care iubeau arta. Pe strada mea erau trei ateliere de pictură. Lângă mine l-am cunoscut pe meșterul Ion Brodeală. Am trăit la el în casă”. De asemenea, tânăr fiind, a primit încurajări de la marele pictor Corneliu Baba, dar și de la alții, fapt care l-a ajutat să depășească dificultățile condiției sale sociale.

La Galeriile Municipale de Artă va fi vernisată expoziția „Aproape Departe”, a pictoriței Maria Balea. Curator este Florin Gheorghiu, iar analiza va fi făcută de criticul de artă Cătălin Davidescu. Ambele expoziții vor fi susținute muzical de elevi ai Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu”.

În aceeași zi, dar la câteva mii de kilometri distanță, la Veneția, va fi vernisată o altă expoziție „Brâncuși. Ansamblul Monumental Calea Eroilor”, la Galeria Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. Expoziția va fi deschisă în perioada 19-26 februarie 2023.

Organizatorii evenimentelor sunt Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Universitatea „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, Institutul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare din cadrul UCB, Muzeul Național „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Târgu Jiu a UAP România, Institutul Cultural Român, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, iar partener, Liga Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”.

Ca de obicei, Filiala „Jean Bărbulescu” Gorj - Mehedinți a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România este partener constant al acestor evenimente.

Adina Andrițoiu

Filiala „Jean Brăbulescu”

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste