(închide)

Școală cu șase elevi la Rugi-Turcinești. Unitatea școlară din Horezu cu șapte elevi, închisă!

 

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj au luat decizia ca Școala din satul Horezu al comunei Turcinești să fie închisă, iar cei șapte elevi să fie transferați la unitatea școlară din centrul comunei. Acum, în comuna Turcinești va mai funcționa o școală unde vor învăța doar șase elevi-la fel ca și anul trecut-și mai exact unitatea școlară din satul Rugi. 

Școli cu elevi pe care îi poți număra pe degetele de la o mână și care învață simultan. Această situație este întâlnită în foarte multe județe ale României, în special în mediul rural. În Gorj, în satul Rugi al comunei Turcinești, va funcționa o școală unde învață șase elevi. Din păcate, numărul copiilor scade de la an la an, iar clasele devin din ce în ce mai goale. Și într-un sat vecin-Horezu-a existat o unitate cu foarte puțini elevi, care a fost închisă. Satul Horezu este situat într-o zonă superbă, la poalele Munţilor Vâlcan, de unde se pot observa împrejurimile, chiar şi zone din reşedinţa judeţului. La fel și satul Rugi, paradis al livezilor cu pomi frcutiferi și al unor oameni vrednici. Începând cu acest an școlar, care debutează mâine, 14 septembrie 2020, Școala Primară Horezu din Turcinești își va închide definitiv porțile. Cei șapte elevi care au învățat până în vara acestui an aici vor fi transferați la școala din centrul comunei. Cei șapte elevi sunt  unul în clasa I-a, II-a și a IV-a și alți patru în clasa a III-a. Învățătorul Ion Popescu s-a pensionat. Într-un interviu oefrit la începutul acestui an, profesorul Cecilia Roșulescu, directorul Școlii Gimnaziale Turcinești, spunea: „Este o situație neplăcută pentru toată lumea, de a ajunge la momentul acesta în care într-o comunitate mică, așa cum este satul Horezu, să dispară școala. Școala și biserica ar trebui să fie eterne”. Din păcate, nu a fost așa. 

Clopoțelul va suna mâine, 14 septembrie, și la școala din satul gorjean Rugi, unitate la care, potrivit datelor autorităților, sunt înscrişi doar şase copii. Toţi vor învaţa în aceeaşi sală deşi sunt în clase diferite. Pentru învăţătoarea celor mici, situaţia este oarecum normală pentru învăţământul rural, tot atâția elevi având și anul trecut. 

Galerie foto





Vizualizări: 596

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste