(închide)

S.O.S.! Infertilitatea este subtratată și subdiagnosticată în România!

 

România este singura ţară din UE care nu are o lege a fertilizării in vitro, spun reprezentanţii Asociatia SOS Infertilitatea, precizând că persoanele infertile se confruntă cu mai multe probleme, printre care condiţiile “discriminatorii” de înscriere în subprogramul de ajutor financiar din partea statului, scrie Mediafax.

Specialiștii din domeniu spun că „infertilitatea este subtratată și subdiagnosticată în România. Nu există un interes major, stimulat de nimeni, pentru a susține diagnosticul rapid și rezolvarea rapidă. În plus, din păcate, percepția multor colegi, pe care am încercat să o schimbăm în acești ultimi doi ani, este că ‘nu întotdeauna avem nevoie de ART (tehnică de reproducere asistată) și că femeia mai poate aștepta, mai poate să ia câte o bulinuță, o vitamină, o brânca ursului sau altceva’. Deci, sunt percepții pe care trebuie să le schimbăm și trebuie să înțelegem cu toții că fiecare an care trece în infertilitatea femeii este dramatic și că lucrurile nu se rezolvă. Dimpotrivă, se agravează, pe măsură ce trece vârsta. Practic, știm cu toții că noi suferim o iarnă demografică puternică, cu nașteri puține, cu o populație care îmbătrânește rapid”. 

Fondatoarea Asociaţiei SOS Infertilitatea, Nicoleta Brunel, spune că în ultimii zece ani lucrurile au mai evoluat în România, astfel încât mai sunt câteva proiecte pentru cuplurile infertile, dar susţine că toate aceste schimbări nu sunt suficiente. “În 2010 am obţinut de la Ministerul Sănătăţii crearea subprogramului de Infertilitate prin care s-a acordat un sprijin parţial cuplurilor infertile. Nu se compară cu ceea ce este în Europa în mod real, nici măcar printre vecinii noştri. Bulgaria are trei proceduri, Ungaria are cinci. La noi de la minister există o procedură cu condiţii severe de acces şi pentru un număr foarte mic de cupluri”, a adăugat fondatoarea Asociaţiei SOS Infertilitatea citată de Mediafax. Pentru a beneficia de cei 6.150 de lei din partea Ministerului Sănătăţii pentru procedurile FIV, pe lângă criteriul de vârstă, cuplul trebuie să îndeplinească mai multe cerinţe care sunt “discriminatorii”, mai spune reprezentanta asociaţiei.

În 2011 Ministerul Sănătăţii a lansat subprogramul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, prin intermediul căruia cuplurile infertile pot primi 6.150 de lei dacă îndeplinesc cerinţele programului. Potrivit site-ului Ministerului Sănătăţii, în perioada iulie 2011-decembrie 2012, 100 de copii au fost născuţi în urma subprogramului. 

Vizualizări: 245

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste