(închide)

Zeci de elevi din Țicleni la o expoziție de carte veche bisericească în cadrul proiectului „Lăsați copiii să vină la mine!”

 

În contextul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), Dragomir Țicleanu, preotul paroh al Parohiei Țicleni, împreună cu profesori si elevi, dar si cu membri ai comunității au organizat un eveniment cultural, care a avut ca scop readucerea în atenția celor tineri a vieții satului de odinioară și  a obiceiurilor străvechi ale moșilor și strămoșilor noștri. La expoziția de carte veche bisericească și la celelate activități de marți, 19 martie, au participat foarte mulți elevi. Activitatea a avut loc în cadrul proiectului „Lăsați copiii să vină la mine!”, din cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2019 să fie declarat an omagial al satului românesc, al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari, astfel la nivel de patriarhie a fost demarat Concursul Național Catehetic “Hristos: sufletul satului meu”, prin acest concurs dorindu-se redescoperirea valorilor păstrate şi promovate de satul românesc, de-a lungul timpului. Mai multe parohii din judetul Gorj s-au înscris la acest concurs, printre ele numărându-se și Parohia Țicleni prin preotul paroh Dragomir Țicleanu și colaboratorii săi. Astfel, Parohia Țicleni, în colaborare cu Centrul Cultural-prin Cristina Negreanu, Școala Gimnazială Nr. 1-director Carmen Dungă și Primăria Țicleni au organizat în această perioadă mai multe activități cu elevii din localitate. Amintim aici o întâlnire între preotul Dragomir Țicleanu și zeci de elevi din Țicleni, eveniment care a avut loc la Centrul Cultural din oraș, centru coordonat de profesorul Cristina Negreanu. Profesoara Negreanu este și co-coordonator al proiectului „Lăsați copiii să vină la mine!” și partener al preotului în buna desfășurare a tuturor activităților. În cadrul întâlnirii mai sus amintite, elevii au vizionat un film religios, dar și mai multe filmări legate de viața satului de odinioară. De asemenea, au discutat cu preotul Țicleanu despre importanța și semnificația celor 10 porunci, dar și despre post și felul în care înaintașii nostri se pregăteau pentru cea mai importantă sărbătoare a creștinătății. Elevii au prezentat cu emoție și bucurie mai multe eseuri și poezii despre Sfânta sărbătoare a Învierii, au creat felicitări și ornamente de Paște și au învățat să picteze icoane pe sticlă, piatră, pânză și lemn alături de cadrele didactice implicate în proiect.

Expoziție de carte veche

Ziua de marți, 19 martie, a debutat cu o inedită expoziție de carte veche bisericească și obiecte de cult. Elevii au fost încântați de informațiile aflate și au dat dovadă de curiozitate și implicare. „Parte din cărțile prezentate în cadrul expoziției sunt cărți de cult folosite în timpul slujbelor bisericești de preoții care au slujit la Parohia Țicleni în ultima sută de ani: preotul Gheorghe Țicleanu zis Leoargă, preotul Damian Țicleanu zis Gorjeanul și preotul Cucu Ion. Aceste cărți arată continuitatea vieții bisericești în această parohie, chiar și în timpuri de război, de restriște. Ele fac parte din colecția Bibliotecii Parohiale Țicleni. Preoții înaintași au slujit ajutându-se de ele, iar aceste cărți sunt importante pentru noi nu doar prin vechimea lor, ci și prin faptul că preoții Țicleanu își notau gândurile uneori pe paginile lor. Avem rânduri frumos scrise, caligrafic, de acești oameni deosebiți-fac referire aici în mod special la părintele Damian Țicleanu, model de urmat prin tot ce a făcut pentru parohie și comunitate. Le-am povestit copiilor despre părintele Damian și le-am arătat cum scria. Vom continua activitățile din proiect sâmbătă, 23 martie, chiar în curtea Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Țicleni!”, a declarat, pentru Pagina Olteniei, preotul Dragomir Țicleanu.

Tot marți, elevii au continuat confecționarea felicitărilor și ornamentelor de Paște, au pictat icoane și au participat la un concurs de ghicitori religioase. La activitate au participat educatoare, profesoare și învățătoare de la Școala Generală Nr 1 Țicleni, juristul Ion M. Ungureanu, dar și părinți ai elevilor prezenți. Ion M. Ungureanu a fost invitat pentru a le vorbi copiilor despre cărțile pe care le-a scris, dar și despre istoria localității Țicleni. Acesta a fost unul dintre primarii orașului Țicleni, fiind și un important autor de carte. „Domnul Ungureanu le-a vorbit elevilor despre cărțile sale, dar și despre personalități ale orașului Țicleni. Dumnealui ne-a adus și câteva volume, precum Istoria bisericii Rășina-Gura Lumezii și Istoria bisericilor Parohiei Țicleni. Le mulțumesc tuturor celor implicați și în special doamnei Negreanu, co-coordonator al acestui proiect”, a mai adăugat preotul Dragomir Țicleanu.  

Galerie foto










Vizualizări: 3,242

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste