(închide)

Adrian Tudor și proiectul său pentru Renașterea Târgu-Jiului: „Mă pregatesc de 2 ani pentru această competiție!”

 

Candidatura lui Adrian Tudor la funcția de primar al municipiului Târgu-Jiu din partea Partidului Verde Gorj a fost primită cu entuziasm de mulți târgujieni. Fost viceprimar al municipiului Târgu-Jiu și fost membru PSD Gorj, Adrian Tudor-Drăghici a ales o cale nouă, dorindu-și un altfel de viitor pentru orașul în care trăiește și în care își crește copiii. Spune despre sine că este un lider care știe să adune oamenii competenți la un loc pentru obiective îndrăznețe, dar realizabile în același timp. La 42 de ani, Adrian Tudor crede că este omul potrivit pentru a conduce Primăria Târgu-Jiu datorită experienței acumulate de-a lungul vremii. „Nu mi-am trădat convingerile de o viață. Dimpotrivă, sunt acum într-o formațiune de unde le pot susține liber și cu voce tare. (...) Mă pregatesc de 2 ani pentru această competiție. Am un proiect pentru Renaşterea oraşului, Un proiect Smart Green, un Proiect Verde pentru un Târgu-Jiu sănătos la minte, la trup şi la suflet”, a precizat Adrian Tudor-Drăghici. Despre lucrurile pe care vrea să le pună în aplicare pentru municipu și locuitorii săi, mai jos!

Reporter: O serie de schimbări au apărut în viața Dvs într-un timp relativ scurt. Ați demisionat din PSD, acum sunteți președintele Partidului Verde filiala Gorj, dar și candidat la Primăria Târgu-Jiu. Cei 24 de ani în PSD cum se împăca din punct de vedere al doctrinei cu Partidul Verde?

Adrian Tudor-Drăghici: Peste tot în Europa, Verzii se autoidentifică, ca poziție politică, pe zona de centru-stânga. Mai centriști în lumea anglosaxonă, mai de stânga în țările latine. Egalitatea de șanse, justiția socială, calitatea vieții, democrația economică, solidaritatea sunt valori comune împărtășite și de social democrați și de verzi. Prin urmare, eu nu mi-am trădat convingerile de o viață. Dimpotrivă, sunt acum într-o formațiune de unde le pot susține liber și cu voce tare.

Reporter: Cum vă definiți ca om politic?

Adrian Tudor-Drăghici: Un om deschis, cu o viziune clară și determinare maximă să o pună în aplicare. Un lider care știe să adune oamenii competenți la un loc pentru obiective îndrăznețe, dar realizabile în același timp. Un om cu respect pentru valori și cu încredere într-un viitor care să aducă bunăstare pentru toți. Un om care își iubește orașul ca pe propriul copil.

 

Reporter: De când v-ați anunțat candidatura ați primit mesaje de susținere de la persoane de la care nu vă așteptați? Câteva exemple, va rog.

Adrian Tudor-Drăghici: În fiecare zi primesc mesaje de încurajare de a merge pe drumul nou ales pentru că e nevoie de Verzi, de o politică verde și acum și în viitor. Și mai ales în Gorj! Toți îmi spun că valul acesta european în favoarea unei noi politici cu grijă față de oameni și de mediu va ajunge și în România, mai repede sau mai târziu. Mă onorează mesajele primite de la foștii mei profesori. Ele sunt cele mai de preț.

Reporter: În cursă sunt mai mulți candidați. Pe care îi considerați contracandidați?

Adrian Tudor-Drăghici: Îi respect în egală măsură pe toți strict din perspectiva competiției electorale. Unii au mașinării politice în spate, construite în zeci de ani. Dar oamenii nu au nevoie de mașinării care să le fure speranțele, ci de politicieni onești care să facă ceea ce promit. LA TIMP! Îi îndemn pe alegători să gândească dincolo de partide mari sau mai mici. Să se întrebe: „Avem nevoie de reprezentanți ai Verzilor într-un județ și într-un oraș ca Târgu-Jiul, cu atâtea probleme de mediu? Dacă răspunsul pe care și-l dau este DA!, atunci să vină la vot pe 27 septembrie și să pună ștampila pe floarea soarelui pe care scrie mare VERZII.

Reporter: Ați fost viceprimarul municipiului. Cum v-a ajutat funcția să evoluați personal și profesional? Ce vă recomandă pentru funcția de primar?

Adrian Tudor-Drăghici: Orice loc în care mi-am desfășurat activitatea, m-a ajutat să cresc și uman și profesional. Am acumulat o experiență uriașă în acești ani. Și din realizări și din piedicile puse de alții și din greșelile făcute de mine. Acum la 42 de ani, împlinit profesional și familial, mă simt în punctul cel mai energic pentru a conduce un oraș către un viitor pe care oamenii săi și-l doresc: în siguranță și bunăstare, într-o comunitate primitoare, a bucuriei de a trăi împreună.

Reporter: Programul Politic de candidat pentru Târgu-Jiu este gata? Cât ați lucrat la el și alături de cine l-ați pus la punct?

Adrian Tudor-Drăghici: Mă pregatesc de 2 ani pentru această competiție. Am un Proiect pentru Renașterea Orașului. Un Târgu-Jiu sănătos la minte, la trup și la suflet. Este un proiect care propune deopotrivă soluții imediate pentru buna funcționare  a orașului, dar și o reformă de profunzime asupra dezvoltării sale. Unde vrem să ajungem peste 20-30 de ani? Un viitor bun se construiește de pe acum cu o planificare clară a priorităților și cu o evaluare riguroasă a progreselor. Am lângă mine oameni dedicați orașului, care mă ajută cu idei curajoase și cu soluții bune. Din partid, dar și din zona societății civile. Echipa Verde va crește și va avea un rol important în viața comunității, în anii următori. Veți vedea acest lucru!

Reporter: Care vor fi prioritățile primarului Adrian Tudor?

Adrian Tudor-Drăghici: Resursele! Modul de alocare al banilor publici trebuie regândit! Modul în care atragem banii din afară, europeni în primul rând, trebuie reinventat. În privința banilor publici din bugetul național și bugetul local este necesară o ordine de priorități. Astăzi pare că vrem să facem de toate în orașul asta și sfârșim doar prin a petici lucrurile. Iar asta nu înseamnă dezvoltare. Trebuie să stabilim ținte strategice și să dirijăm resursele către acestea.Vrem să folosim marile atuuri pe care le avem și să facem din Târgu-Jiu un oraș turistic,  atunci haideți să concentrăm resursele către un asemenea obiectiv. Am dat un exemplu.

În privința banilor europeni ratăm la nivel de Primăria Târgu-Jiu oportunitate după oportunitate. Am avut șansa să accesăm milioane de euro pentru digitalizarea serviciilor publice și nu am făcut-o nici anul acesta. Rămânem de căruță pentru ca administrația și primarul, care ar trebui să fie liderul comunității, dorm în papucii statului. Dar sporul de 30 % pentru absorbția fondurilor europene nu uită să și-l acorde. Nici domnul Romanescu, nici dl. Cosmin Popescu, șeful CJ. Vi se pare normal?!

Reporter: Ce vă doriți să schimbați în administrarea orașului?

Adrian Tudor-Drăghici: Eu nu vreau să fiu un simplu administrator de oraș, eu voi fi liderul acestei comunități în stare să imprime un sens orașului și un ritm de dezvoltare cum nu a cunoscut în acești 30 de ani. Orașul are nevoie repede de o nouă strategie, de obiective clare și de foarte mult efort, energie, știință și creativitate pentru a aduce investiții masive în dezvoltarea sa.

Reporter: Cum veți sprijini antreprenorii din oraș, zonă și nu numai?

Adrian Tudor-Drăghici: În județul Gorj se pot crea 10.000 de locuri de muncă bine plătite în următorii ani. În primul rând antreprenorii trebuie ascultați. Există atâta expertiză și bune intenții în zona antreprenorială gorjeană nevalorificate, ignorate. Este nevoie de minți deschise la primărie și la CJ pentru a crea facilități pentru inițiativele acestor oameni și pentru a-i sprijini concret pentru accesarea tuturor liniilor de finanțare europene. Banii europeni sunt cheia. Voi duce Târgu-Jiul în patru ani în primele 10 municipii din România în clasamentul național al absorbției de fonduri europene.

Reporter: Am lăsat discuția despre Constantin Brâncuși la final. Cum abordați promovarea operelor? Cum veți atrage turiști la Târgu-Jiu?

Adrian Tudor-Drăghici: Brâncuși este brandul cel mai de preț al orașului. Avem în oraș operele unui geniu universal. Dosarul UNESCO se va finaliza pozitiv anul viitor și vom avea un avantaj competitiv extraordinar. Trebuie doar să-l valorificăm inteligent. Și Partidul Verde are o strategie în acest sens. Stimularea funcției economice a culturii și internaționalizarea orașului vor crea contextul transformării lui în pol turistic național și nu numai. Investim în Calea Eroilor, construim o infrastructură turistică adecvată, creăm evenimente cu mare impact. Rezultatele se vor vedea repede în creșterea mare a numărului de turiști care vor sta cel puțin o săptămână în oraș și în județ. Să nu uităm că dincolo de Brâncuși avem Bătălia de la Podul Jiului, avem 15 monumente naționale în oraș și cel puțin 10 personalități de excepție  în jurul cărora putem construi poveștile de aur ale orașului.Voință să avem, inițiativă și bun simț public!

Galerie foto



Vizualizări: 1,989

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste