(închide)

Artistul gorjean Bogdan Epure expune în sinagoga din Forbach! „Rezidența în Franța s-a dovedit constructivă ca experiență”

 

Artistul Bogdan Epure, membru UAP Romania, filiala Gorj, și expert al Școlii Populare de Artă, va expune la sinagoga din Forbach, Franța, după participarea la rezidența încrucișată franco-română care a avut loc în perioada 18 martie-prezent. Lucrările pe care Bogdan Epure le va expune la Forbach au fost realizate în perioada petrecută în Franța și sunt „o impresie vizual-istorică a unui fost oraș minier, care se află într-un proces de căutare și devenire pentru viitor, cu o istorie în care regăsim chiar începuturile Uniunii Europene”.

Municipiul Târgu-Jiu este înfrățit cu localitatea Forbach și în acest context au fost gândite mai multe proiectele dintre cele două orașe pentru anul 2019, unul dintre cele mai importante fiind ”Anotimpul Franța-România”. Născut dintr-o voință politică comună, la cel mai înalt nivel al celor două state, Sezonul România-Franța 2019, a cărui desfășurare coincide cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. În cadrul acestui proiect și pentru celebrarea înfrățirii orașelor Forbach și Târgu-Jiu, Asociația (Galeria de Artă) Castel Coucou a organizat o reședință încrucișată în parteneriat cu Centrul Cultural Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu. S-a pornit de la ideea este ca artiștii francezi și gorjeni să lucreze în perechi bilaterale, permițând astfel valorificarea fiecăruia dintre culturi și practici. În urma unui concurs de dosare artistice, artiștii Bogdan Epure și Andreea Medar au câștigat această rezidență. Bogdan Epure a lucrat în atelierul din Forbach în perioada 18 martie-prezent, alături de un artist din orașul francez, iar Andreea Medar va susține rezidența la Gorj alături de un artist din Franța.

Cei doi artiști au împărțit spațiul creativ

Prima parte a rezidenței încrucișate a avut loc în Forbach (FR), acolo unde Bogdan Epure și Théo Romain, în perioada 18 martie - 14 aprilie, au lucrat în atelierul din Sinagoga din oraș, iar pe 12 aprilie vor fi prezenți la vernisajul expoziției comune. A doua parte a rezidenței va avea loc la Târgu-Jiu (RO) în perioada 14 iunie - 14 iulie cu artiștii Mehryl Levisse și Andreea Medar. Bogdan Epure  și Théo Romain au ajuns la Galeria de Artă Castel Coucou pe 18 martie și de atunci, au împărțit spațiul de locuit și spațiul creativ, lucrand împreună la un proiect artistic, inspirat de Forbach și istoria sa. Bogdan Epure este artist grafic, iar Théo Romain sculptor. Bogdan Epure s-a născut în decembrie 1983 la Novaci, a absolvit Liceul de Artă ”Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu și a urmat cursurile Facultății de Artă Timișoara. Primele lucrări ale sale au fost expuse în timpul liceului, în expoziții de grup, continuând să expună și în timpul facultății. A participat la diferite concursuri, a câștigat premii și acum este memebru al UAP România Filiala Gorj și expert al SPA Târgu-Jiu, predând elevilor din Polovragi. „Am câștigat un concurs de dosare artistice și am fost selectat să reprezint România în Franța, în tandem cu un artist francez. Am lucrat la o impresie vizual-istorică a unui fost oraș minier, care se află într-un proces de căutare și devenire pentru viitor, cu o istorie în care regăsim chiar începuturile UE. Forbach mai este numit și Poarta Franței. La finalul rezidenței o să expun 10 lucrări de grafică, care vor fi montate într-o instalație pe structură de lemn. Atelierul de lucru se află în sinagoga din Forbach, un loc cu o istorie de câteva sute de ani, în prezent devenită galerie de artă, cât și atelier de creație”, a spus, pentru Pagina Olteniei, artistul Bogdan Epure.

Expoziția finalului de rezidență

Bogdan Epure și Théo Romain își prezintă lucrările pe 12 aprilie,la Galera de Artă din sinagoga din Forbach, astfel încât să publicul să observe modul în care au colaborat și au învățat unul de la celălalt. „Rezidența în Franta s-a dovedit constructivă ca experiență. Comunicarea cu o cultură oarecum diferită, zic oarecum fiindcă i-am perceput în esență identici cu românii, a fost benefică și a consolidat cumva anumite aspecte din demersul meu artistic. Nu pot spune că a influențat ceva, ci doar mi-a confirmat anumite lucruri. A fost un dialog interesant între mine și colegul Theo Romain, care practică arta contemporană, mai exact sculptura contemporană, utilizând materiale de construcții ca metodă de exprimare artistică, și arta clasică, grafica, pe care o practic eu în cadrul acestei rezidențe încrucișate. Vreau să subliniez faptul că în Europa prin artă contemporană se înțelege un curent artistic anume, și nu cuprinde toată arta prezentă, cum am înțelege noi acest termen. Am reușit să găsim un dialog eficient, iar expoziția finală va fi reușită! Pe dragii mei gorjeni îi invit să vadă următoarea prezență în România, la expoziția Sacrul în Artă. Am în vedere o lucrare pentru această expoziție”, a mai spus Bogdan Epure.

Anotimpul Franța-România

Anotimpul România – Franța va continua în 2019 în ambele țări, inclusiv în timpul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, concentrându-se asupra culturii și creației contemporane, dar și în domenii precum educația, economia, sportul sau turismul. Proiectul va ajuta la apropierea celor două popoare prin încurajarea dezvoltării legăturilor dintre cele două țări. În același timp, va sprijini comunitatea de afaceri să dezvolte proiecte comune și să reafirme angajamentul celor două țări pentru o Europă a păcii, ideilor și cooperării.La începutul acestui an o delegație din Forbach a fost la Gorj pentru a discuta proiectele comune dintre Forbach și Târgu-Jiu pentru anul 2019. Forbach este o localitate din Franța, sub-prefectură a departamentului Moselle, în regiunea Lorena. Este considerată capitala Moselle-Est, pentru că este, din punct de vedere al numărului de locuitori, cea mai mare localitate din fostul bazin carbonifer (peste 22.000 de locuitori și aproximativ 85.000 în comunitatea urbană din împrejurimi).

Galerie foto




Vizualizări: 1,774

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste