(închide)

Solista Ileana Horhoianu a lansat o nouă piesă! „Gorjule, mândră grădină este despre și pentru gorjeni”

 

Solista de muzică populară Ileana Horhoianu a lansat de curând o nouă melodie în care cântă despre Gorjul natal! De câțiva ani buni, Ileana s-a mutat la Timișoara, acolo unde cu multă seriozitate își construiește cariera muzicală, pune „cărămidă, peste cărămidă” după cum singură spune. De curând a lansat o nouă melodie: „Piesa se numește Gorjule, mândră grădină, textul și linia melodică sunt create de dna Ana Grama. (…) Chiar dacă viața m-a purtat departe și am prins rădăcini în Banat, simt gorjenește, cânt muzică autentică gorjeană, frumusețea locurilor natale, păstrez graiul gorjenesc. Această piesă este despre și pentru gorjeni!”, a afirmat solista. Tânăra cântăreață a absolvit Facultatea de muzică din cadrul Universității de Vest din Timișoara și este cadru didactic. 

Gorjeanca și-a petrecut copilăria în satul Dobrița al comunei gorjene Runcu și aici a învățat despre tradițiile și cântul popular de care s-a îndrăgostit iremediabil. A descoperit că are harul de a cânta încă din copilărie și a avut norocul de a întâlni oameni valoroși acre i-au îndrumat pașii și au ajutat-o să afle ce își dorește. „Unul dintre oamenii cărora le datorez descoperirea talentului de a cânta este domnul învățător Sârbu Nicolae. Muzica am descoperit-o  micuță fiind, cu ajutorul bunicii mele-mamaia Lenuța. Ea este vâlceancă din Copăceni, căsătorită la Dobrița. (…) Clasele primare le-am făcut la Dobrița, apoi m-am mutat la Târgu-Jiu. Aici, grație d-nei profesor de muzică, Cotan Cornelia, m-am înscris la Școala Populară de Artă unde am învățat trei ani. (…) A urmat Liceul de Muzică, sectia Muzică Vocală Tradițională Românească, avându-l ca profesor coordonator pe  Stelian Florescu, căruia îi port o reală recunoștiință. La recomandarea dumnealui am ales Facultatea de Muzică, Secția Pedagogie Muzicală în Timișoara. Au urmat încă trei ani de aprofundare, ani în care am avut norocul să cunosc și să primesc sfaturi, secrete de la greii folclorului: dna profesor Ana Pacatiuș, dl Gelu Stan”, a declarat, pentru Pagina Olteniei, interpreta Ileana Horhoianu. În prezent, Ileana este cadru didactic și îi place foarte mult ceea ce face.

Muzica, darul ei pentru lumea care o ascultă

Tânăra spune că muzica este un izvor nesecat de frumusețe, iar prin melodiile sale Ileana transmite sentimente frumoase, își cântă dorul, dragostea, durerea. „Cei care cântă au har de la Dumnezeu-dacă te-ai născut cu el, nu-l ții doar pentru tine, îl oferi lumii. Găsesc piesele cele mai reprezentative, pentru ca fiecare să se regăsească, să vibreze la mesajul textului și la melodicitatea liniei melodice. Prima mea piesă  imprimată a fost în vara anului 2015 –Inimioară, inimioară. Cu pași mici, am adunat până în prezent 16 materiale cu tematica diferită; cântece de dragoste, înstrăinare, cântece pentru mama, colinde”, a spus Ileana Horhoianu. De curând, solista a lansat o nouă melodie în care cântă despre Gorjul său iubit! „Piesa se numește Gorjule, mândră grădină, textul și linia melodică sunt create de dna Ana Grama. (…) Chiar dacă viața m-a purtat și am prins rădăcini în Banat, simt gorjenește, cânt muzică autentică gorjeană, frumusețea locurilor natale, păstrez graiul gorjenesc. Această piesă este despre și pentru gorjeni!”, a afirmat solista. De-a lungul anilor, Ileana Horhoianu a colaborat, pe partea de texte cu profesorul Florescu, cu Ana Grama, din Dobrița, pe partea de orchestrație cu profesor dirijor-Marcel Parnica, iar  scenariile videoclipurilor le-a gândit singură în mare parte sau s-a consultat cu producătorul video Ovidiu Achim. Cântăreața este implicată și în acțiuni de promovare a satului traditional, face diverse ateliere de creație cu elevii săi și promovează tradițiile vechi.

Ultima sa melodie o puteți asculta AICI

Galerie foto




Vizualizări: 1,743

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste