Atelier de pictură pe farfurii de pământ, ca ale bunicii, la Conacul Olarilor din Baia de Fier

 

Pensiunea Conacul Olarilor este una dintre cele mai frumoase din județul Gorj. Este situată în comuna Baia de Fier și a fost inaugurată în 2021. Conacul Olarilor păstrează și dă mai departe moștenirea lăsată de părinții și bunicii noștri- cu acest gând, aici va fi organizat un nou atelier de creație, cu scopul de a promova tradițiile și simbolurile românești, dar și pentru a conecta oamenii la rădăcinile lor. 

Artistul plastic și meșterul popular Daciana Ungureanu îi va învăța pe participanții la Atelierulde pictură pe farfurii de pământ despre tradițiile locului. „Sunt frumoase poveștile de demult despre obiceiurile noastre. Vasele de ceramică ori de pământ, cum le spuneau părinții și bunicii noștri, folosite pe atunci în casă, aveau roluri extrem de utile. Astăzi, vasele bunicii nu mai sunt atât de utilizate, însă noi vrem să păstrăm aceste obiecte prin transformarea lor în unele decorative. Pe 25 mai 2022, vă invităm la un exercițiu de neuitare. Un atelier de pictură pe farfurii de pământ, ca ale bunicii. Farfuriile vor fi pictate manual, cu simboluri tradiționale sau orice altceva vă duce mai aproape de tradiția căminului vostru. Eveniemntul va avea loc la Conacul Olarilor, în Baia de Fier, o pensiune construită având la bază stilul arhitectural național, neoromânesc, iar interiorul este calea de a aduce în actualitate simbolurile tradiționale, începând cu ora 15:00”, anunță organizatorii.
Ce veți învăța?
În timpul atelierului ghidat de artista Daciana Ungureanu, participanții vor picta pe farfurii de ceramică. Cât privește inspirația, rămânem fideli temei noastre - simbolurile tradiționale, având ca influență și haine tradiționale. Farfuriile sunt realizate de Bruno Valerian, un meșter olar din Horezu, acolo unde a rămas sufletul lutului. Ceramica de Horezu, din zona Olteniei, a intrat în Patrimoniul UNESCO începând cu anul 2012.
„Veți fi ghidați de Daciana Ungureanu, artist vizual, recunoscută pentru pictura pe ceramică, a cărei poveste o puteți afla acum.
Farfuria pictată după imaginația voastră va fi dovada participării la păstrarea tradițiilor românești”, spun organizatorii.

Ce spun turiștii care au fost aici

Pensiunea Conacul Olarilor vă propune să vă lăsați fermecați de frumusețea județului în care s-a născut sculptorul Constantin Brâncuși, să fiți parte din povestea lor și să vă creați aici unele dintre cele mai frumoase amintiri. „O locatie de vis! Un colt de rai, un loc perfect pentru o vacanta atat pentru familie cat si pentru cuplu! Un loc minunat pentru o escapada de weekend! Personalul este foarte amabil, ne-au primit cu zambetul pe bune si ne-au dat cele mai bune informatii pentru principalele obiective din zona. O sa ne intoarcem cu drag!”, a scris pe platforma Booking un turist. 

Galerie fotoVizualizări: 255

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste