(închide)

„Aurul roșu” de la Bustuchin, gata de recoltat! Și primarul vrea să înființeze o cultură

 

La Bustuchin, comună din județul Gorj, poți admira singura plantație de șofran din zona Olteniei. Pământul de Bustuchin este foarte bun pentru cultivarea acestei plante care produce cel mai scump condiment din lume: un kilogram de șofran se vinde cu zeci de mii de euro. La Bustuchin, șofranul a fost cultivat de Guzman Aparicio, un spaniol care s-a îndrăgostit de Gorj și care și-a făcut aici foarte mulți prieteni. A cultivat în urmă cu câțiva ani o suprafaţă de aproximativ 2.500 de metri pătraţi, iar după a mai cultivat și alte suprafețe.  Pentru un kilogram de şofran, este nevoie de aproximativ 200 de mii de flori. Plantele înfloresc o singură dată pe an şi fiecare dintre ele are câte trei pistile. Pentru că sunt firave, sunt culese delicat cu mâna şi apoi uscate.

Originar din Orientul Mijlociu, şofranul creşte acum şi pe dealurile din Gorj. Spaniolul Guzman Aparitio a cumpărat 15 hectare de teren în comuna Bustunchin, dar a cultivat doar o parte din ele. Afacerea sa este una foarte profitabilă, deoarece este un condiment foarte căutat și folosit mai ales în restaurantele de lux. Spaniolii îl folosesc la paella, căreia îi dă culoarea galben-roşiatică specifică. Italienii îl adaugă în celebrele lor risotto-uri, iar indienii îl pun şi la dulciuri. „Este într-adevăr mai scump decât caviarul, decât vita kobe şi decât aurul. Este folosit în restaurante, se vinde foarte bine. Are o aromă delicată şi nu toată lumea ştie să aprecieze, spun bucătarii. Șofranul are piaţă de desfacere în toată lumea şi este căutat peste tot. Cea mai mare cantitate este vândută în Europa. În Spania livrăm o cantitate importantă pentru că am constatat că şofranul cultivat în România este de cea mai bună calitate datorită pământului foarte bun. De asemenea, am vândut în Elveția, Italia, Franța etc”, a afirmat Guzman Aparicio. Din plantatia lui, spaniolul din Bustuchin obtine 5 kilograme de șofran pe an.

Sursa: https://observatornews.ro/social/sofranul-condimentul-mai-scump-ca-aurul

 Și primarul Ciocea vrea să înființeze o plantație

După ce va finaliza și acest mandat, primarul Ion Ciocea de la Bustuchin ar vrea să înființeze o cultură de șofran. Cât de des poate, merge la plantația lui Guzman Aparicio, de care îl leagă o frumoasă prietenie. „M-am îndrăgostit de această cultură! Florile sunt foarte frumoase, arată extraordinar așa mov, în bătaia soarelui! Ceva de vis! Și este și o cultură care poate aduce un profit foarte bun. Să îmi dea Dumnezeu sănătate, iar după ce trece și acest mandat mă voi ocupa de plantația de mur și de cea de șofran. Îmi place agricultura!”, a spus Ion Ciocea.

Galerie foto




Vizualizări: 2,658

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste