Casa "Iosif Keber", bijuterie arhitecturală de mare valoare, redeschisă publicului

 

Începând de luni, 1 august 2022, Secția de Artă a Bibliotecii Județene „Christian Tell” din Târgu Jiu s-a redeschis pentru publicul larg. Timp de trei ani, această clădire a fost supusă unui amplu proces de restaurare, fiind vorba de o clădire de patrimoniu, care a necesitat intervenții specializate. Casa a aparținut pictorului Iosif Keber, născut la Târgu Jiu în urmă cu 125 de ani, respectiv la data de 30 iulie 1897. 

După tată, se trăgea dintr-o familie flamandă, de religie protestantă, în timp ce mama era din Rășinarii Sibiului. Aceștia s-au stabilit la Târgu Jiu pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, împreună cu cei doi fii ai lor, Iosif și Karl. Tânărul Iosif Keber (Köber, conform grafiei originale) a urmat cursurile Școlii primare româno-germane de la Târgu Jiu, apoi ale Gimnaziului „Tudor Vladimirescu” din oraș. Ulterior, s-a înscris la Școala de arte frumoase din București, unde a urmat cursurile timp de șapte ani. 

Iosif Keber a devenit un foarte căutat pictor în frescă, pentru biserici și catedrale. După cum precizează dr. Vasile Marinoiu, acesta a realizat de-a lungul vieții, în primul rând, pictură monumentală, dar și gravură, desen, peisaj, portrete de natură statică, având peste 500 de lucrări și participând la peste 55 de expoziții, dintre care 8 personale. Cu toate acestea, nu a fost cunoscut așa cum ar fi trebuit. În spațiul picturii religioase, timp de peste cinci decenii, I. Keber a restaurat sau pictat 25 de biserici din întreaga țară și din străinătate. Dintre acestea, amintim: biserica Precupeții Vechi și Schitul Darvari din București, biserica negustorilor din Târgu Jiu, interiorul noii biserici cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” care va fi integrată în parcursul Căii Eroilor a lui Brâncuși. Mai execută, parțial, pictura Mănăstirii Dealul din Târgoviște, pictura din biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din Rădăuți, biserica „Sfântul Lazăr” de la Cernica și biserica Popa Chițu din București, precum și catapeteasma bisericii ortodoxe din Ierusalim și panourile bisericii ortodoxe din Munchen.  

Conform primului său biograf, Octavian Ungureanu, pictorul Iosif Keber s-a întâlnit cu Constantin Brâncuși în 1938, prin mijlocirea Arethiei Tătărescu. La comanda sculptorului a executat pictura în frescă din camera unde acesta a locuit pe perioada șederii la Târgu Jiu, când a supravegheat lucrările de edificare a Ansamblului Monumental Calea Eroilor. Este vorba despre de camera din Casa Gănescu, aflată imediat în apropierea sediului Prefecturii Gorj. Cu privire la pictura de șevalet a lui Keber, Constantin Brâncuși spunea că „este un înnoitor al picturii monumentale românești, un Puvis de Chavannes al nostru”.

Casa în care a locuit pictorul, devenită monument istoric (este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice/2004, având codul GJ-IV-m-B-09479, cu statutul de monument istoric de importanţă locală), a fost proiectată în stil neo-românesc de un foarte cunoscut arhitect gorjean, Julius Doppelreiter. Ridicarea imobilului a început în anul 1932, conform cererii depuse de artistul Iosif Keber la Primăria Târgu Jiu. Casa era dispusă pe două nivele, parter și etaj, parțial mansardă. Etajul era dominat de atelierul pictorului, de dimensiuni considerabile în comparație cu celelalte încăperi. În anul 1972, clădirea a suferit mai multe modificări, de extindere și recompartimentare.

Deoarece fiul său, Adrian Köber, și el un pictor foarte cunoscut, a decedat în anul 1986, Iosif Keber a donat Primăriei Târgu Jiu casa, colecția de picturi, biblioteca și alte bunuri, pentru a servi „Casei memoriale Keber”. Această dorință a fost respectată, deoarece în incinta Bibliotecii de artă spațiile sunt amenajate în așa fel încât putem vizita și atelierul pictorului, dar și camerele în care mobilierul a fost conservat, cu obiectele personale ale artistului. Iosif Keber a donat Muzeului Judeţean Gorj, pe data de 29 septembrie 1981, un număr de 45 de tablouri, astfel că, la înfiinţarea Muzeului de Artă din Târgu-Jiu, în 1983, a fost amenajată o sală de expoziţie permanentă de artă plastică dedicată pictorului.

Iosif Keber a decedat la data de 19 aprilie 1989, în urma unui infarct, pe când lucra în fața șevaletului. A fost înmormântat alături de soția și fiul său, în cimitirul Șișești/Vădeni din Târgu Jiu.

Ca urmare, clădirea aflată la nr. 67, pe strada 11 Iunie a devenit Biblioteca de Artă din cadrul Bibliotecii Județene „Christian Tell”, cu o valoroasă colecție de tratate, lucrări de pictură, obiecte care au aparținut pictorului, discuri de vinil, cd-uri, dvd-uri. Din cauza degradării constante, casa a fost mereu propusă pentru restaurare, însă fondurile pentru acest proces amplu au fost identificate abia în anul 2019, în cadrul unui proiect finanțat prin POR 2014-2020, Axa prioritară 5.

Colecția moștenită de la artist numără peste 6000 de volume, fiind completată continuu în cei peste 20 de ani de funcționare. În momentul de față, există aici aproximativ 20.000 de documente: albume de artă, istorii, tratate, biografii ale artiștilor români și străini, critică de artă, partituri, cărora li se adaugă o importantă colecție de discuri de vinil, CD-uri și DVD-uri cu subiecte artistice. Revistele: Arta, Beaux Arts, Cahiers du cinema, Photo Magazine Romania, Photo (Franța), Arhitectura, Arhitext Design, IGLOO, Zeppelin pot fi citite în sala de lectură, un spațiu intim în care poți pătrunde în lumea artelor și arhitecturii.

În curtea casei se organizează proiecții de filme (pe perioada călduroasă), evenimente, cursuri de artă și diverse activități pentru copii și adulți. 

Redeschiderea pentru public a Secției de artă a Bibliotecii Județene Gorj a marcat și debutul câtorva evenimente culturale în Gorj: Tabăra de creație „Iosif Keber ” – Contexte literare și artistice contemporane – ART-LIT, ce se desfășoară în perioada 1-5 august la Polovragi, dar și Școala de vară „Ritm și rosturi în spațiul public” de la Polovragi. Cu aceeași ocazie a fost lansată cartea profesorului Ion Mocioi, dedicată fiului pictorului, Adrian Köber.

Galerie foto




Vizualizări: 442

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste