(închide)

Ce se va întâmpla în Târgu-Jiu după 27 septembrie?

 

Peste o săptămână vom cunoaște noua configurație politică a administrației locale și în municipiul Târgu-Jiu. Așa cum o vor decide, prin votul lor, cetățenii orașului. Rămâne de văzut, câți dintre cetățenii orașului?! Toți?! Asta ar fi o utopie frumoasă devenită realitate.Peste 50%?! Ar fi un minim de dorit. Doar cca. 30%, adică, în mare parte, membri și simpatizanți ai partidelor, mobilizați cu furca la vot?! Ar fi o catastrofă!
Ar fi trist, de-a dreptul deprimant ca la 30 de ani de la câștigarea libertății votului să constatăm că la Târgu-Jiu votează doar pesediștii, liberalii, usriștii, aldiștii, pmpiștii si pontiștii de partid. Iar, restul de 70% dintre târgujieni să rămână captivi în temnița dezamăgirii lor față de politică și politicieni.
Măcar acum la împlinirea a 30 de ani de democrație mi-ar place să văd un puseu de conștiință, de demnitate și de curaj din partea majorității tăcute a orașului. Materializat într-un vot al acestei majorități adevărate a orașului care să răstoarne toate calculele hârtiei în materie de Primărie și Consiliul local Târgu-Jiu. Și care să renască speranțele noastre ale tuturor că Târgu-Jiul este un oraș viu, Orașul care Poate!
Campania electorală, aflată acum pe ultima 100 de metri, nu ne oferă prea multe motive de satisfacție. Poate cu excepția Partidului Verde, floarea (soarelui!) rară a acestor alegeri, singurul care a demonstrat că are și program cu soluții, și lider și echipă. Întrebarea e: Se poate face primăvară în Tg Jiu cu o singură floare?!
Cum, deseori, politica bate viața de ce nu ar bate și proverbele ei faimoase?!...
Haideți să vedem împreună câteva scenarii politice posibile în urma alegerilor de duminică 27 septembrie.

SCENARIUL STATUS-QVO-ului

În acest scenariu Marcel Romanescu rămâne primar, iar Consiliul Local va fi împărțit între PNL și PSD. Ar fi varianta cea mai proastă pentru Târgu-Jiu. Scenariul se poate întâmpla dacă prezența la vot va fi între 30 și 40% sau, Doamne ferește, chiar mai jos.
Acest lucru ar însemna încă 4 ani de dispute, conflicte sterile, blocaje. Paralizie totală. Stagnare. Lipsă de proiecte majore. Deficit de resurse. Viitor interzis.
Având perspectiva a încă patru ani de primar, Marcel Romanescu va fi, din ce în ce mai mult și din ce in ce mai des, personajul din prima noapte a actualei campanii: agresiv, arogant, infatuat. Nu vă faceți nicio iluzie! Toate eșecurile sale din ultimii trei ani nu se vor transforma în succese. Marcel Romanescu nu poate și nu știe să facă mai mult pentru oraș. Și-a atins de mult limitele de competență politică și administrativă. Este o stafie a eșecului liberal care bântuie încă prin primăria Târgu-Jiu. Să sperăm că votul târgujienilor îl va ajuta să găsească definitiv ușa de ieșire din scenă.

SCENARIUL ROCADEI

În acest scenariu, Ciprian Florescu câștigă fotoliul de primar, iar Consiliul Local va fi împărțit între PSD și PNL. O variantă la fel de proastă ca prima.
În locul unui Romanescu tot mai agresiv am avea un alt ...escu, Florescu, moale, șters, fără personalitate, fără idei, fără voință. Un primar gol, manipulat lejer de păpușarii banilor publici. Războiul PSD-PNL din jurul mesei de consiliu va continua cu mult zgomot, dublat de un... blat ”probussines” pe sub masa de consiliu. Unul care numai în favoarea orașului nu ar fi. Dimpotrivă! Risipă de resurse, căpușarea banului public, peticirea orașului, agățarea în continuare de afacerea de casă pesedistopenelistă numită CEO. Viitor Interzis!

SCENARIUL DIVERSITĂȚII. RENAȘTEREA DEMOCRAȚIEI

În acest scenariu peste 50 % dintre târgujieni s-ar prezenta la vot și ar vota diversificat dând o reprezentare consistentă în Consiliul Local mai multor formațiuni politice, astfel încât tandemul pierzaniei PSD-PNL să fie anihilat. De ce nu ar fi și USR cu vreo 3-4 consilieri și Partidul Verde cu 5-6 consilieri (între noi fie vorba ăștia chiar ar merita și mai mult) și Pro România cu vreo câțiva și alte partide cu câte doi consilieri.
Indiferent cine ar fi primarul, Romanescu, Tudor sau Florescu, el va trebui să fie marele negociator al consensului între partide pentru marile proiecte de dezvoltare ale urbei.
L-am alăturat discutiei despre posibilii primari și pe Adrian Tudor, liderul Partidului Verde, deoarece în scenariul acesta, în funcție de creșterea prezenței la vot există posibilitatea reală ca el să devină noul primar al Târgu-Jiului.
În orice democrație negocierea și consensul sunt sfinte. Într-un asemenea scenariu salvator, Târgul Jiu ar avea infinit mai multe șanse de transformare în direcția dorită decât în primele două. De voie, de nevoie partidele reprezentate în Consiliul Local vor învăța repede să conviețuiască, să găsească echilibrul înaintării, arta compromisului în favoarea orașului și a cetățenilor pentru că altfel ar pierde. Toate!
Primarul, repet, indiferent care va fi el, Romanescu, Tudor sau Florescu va fi obligat să țină nasul jos, să renunțe la orice tentație autoritară și să treacă repede la construcția unui nou drum pentru Târgu-Jiu. Ne place sau nu, dintre toți, Tudor ar avea cu adevărat capacitatea, potențialul politic și uman de a asigura acest consens necesar echilibrului înaintării.
Orașul ar avea enorm de câștigat în urma acestui scenariu dezirabil. Ca el să se întâmple fac un apel în calitate de jurnalist- cetățean către toți cei care au decis sau sunt pe cale a decide să rămână acasă pe 27 septembrie:
Nu lăsați orașul să mai piardă încă 4 ani! Mergeți la vot și dați votul vostru pentru alte partide decât PSD și PNL. Tocmai pentru a nu le mai permite acestor două partide să facă greșelile pe care le-au făcut! Acum, la 30 de ani de la revoluție, dați o șansă democrației în Târgu-Jiu! Orașul are nevoie, ca de aer, de această șansă! Poate, ultima!...

Comandat de Partidul Verde

Executat de SC DXM MKDPRESS SRL – portal: www.paginaolteniei.ro

CUI mandatar financiar coordonator: 21200091

Galerie foto



Vizualizări: 740

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste